Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Κίνα αυξάνει την παρουσία της στην Ανταρκτική

tags :
Γιατί η Κίνα αυξάνει την παρουσία της στην Ανταρκτική
Η Κίνα αναμένεται να επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στην Ανταρκτική,
Η Κίνα αναμένεται να επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στην Ανταρκτική, καθώς προχωρά στο κρίσιμο βήμα για την ίδρυση του πρώτου μόνιμου αεροδρομίου κοντά στο μικρό ερευνητικό της κέντρο, το σταθμό Zhongshan.
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία σχεδιασμού του αεροδρομίου πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2018.
Το αεροδρόμιο θα υποστηρίξει τις «στρατηγικές ανάγκες» της Κίνας στην Ανταρκτική και θα προστατεύσει το δικαίωμα της Κίνας να μιλάει για τον «έλεγχο του εναέριου χώρου της Ανταρκτικής».
Η ακριβής τοποθεσία βρίσκεται κοντά στο ερευνητικό σταθμό Zhongshan, το οποίο άνοιξε το 1989 και είναι ένα από τα δύο τέτοια ερευνητικά φυλάκια στην ανατολική ακτή κοντά στους λόφους.
Τα κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο πρόκειται να κατασκευαστεί σε ένα σημείο περίπου 28 χλμ. μακριά από το Zhongshan, με ένα αρκετά μεγάλο διάδρομο μήκους 1.500 μέτρων και πλάτους 80 μέτρων.
Το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί κυρίως τους επιστήμονες και το προσωπικό που εργάζεται στην απομονωμένη περιοχή.
Παρόλα αυτά, η λειτουργία του νέο αεροδρομίου βρίσκεται στο επίκεντρο της Ουάσιγκτον ειδικά μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι ξεκινά την κατασκευή του   πρώτου της εγχώριου παγοθραυστικού, αλλά και την ανακοίνωση της «Αρκτική Πολιτική της Κίνας» στις αρχές του 2018 - μια λευκή βίβλο που θα περιγράφει πώς η πρωτοβουλία της Κίνας  «Belt and Road (BRI)» θα κατασκευάσει έργα υποδομών κατά μήκος των βορείων αρκτικών δρομολογίων και παρότρυνε τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες να διεξάγουν δοκιμαστικές διαδρομές μέσω των ψυχρών υδάτων.
Θα μπορούσε η εξερεύνηση της Ανταρκτικής, στην να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο όραμα ενός «πολικού δρόμου του μεταξιού» που στοχεύει να βρει «εναλλασσόμενες» διαδρομές και σφαίρες επιρροής για να παρακάμψει τα σημεία ελέγχου της Ουάσινγκτον στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τον Ινδική Ωκεανό (κάτι που προσπαθεί να κάνει η αρκτική διαδρομή).
Σύμφωνα με κινεζικές κρατικές πηγές, τον περασμένο Φεβρουάριο οι ερευνητές έθεσαν τα θεμέλια της πέμπτης ερευνητικής μονάδας της χώρας, η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί στο νότιο άκρο της ηπείρου.
Εν τω μεταξύ, μια νέα έκθεση των ΜΜΕ στην Αυστραλία επιβεβαιώνει ότι η Κίνα προς το παρόν ξεπερνάει άλλα έθνη στην Ανταρκτική, ακόμα και όταν η Αυστραλία προσπάθησε πρόσφατα να υποστηρίξει την απαίτησή της στο 42% της Ανταρκτικής.
Ένας αναλυτής που αναφέρεται στην έκθεση, ο καθηγητής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, Donald Rothwell, δήλωσε ότι «δεν με εκπλήσσει το αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας και αν στο μέλλον η Κίνα επιδιώξει να παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στις υποθέσεις της Ανταρκτικής και να επηρεάσει την κατεύθυνση της διακυβέρνησης της Ανταρκτικής, τότε προφανώς όσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία της, τόσο μεγαλύτερη είναι η άποψη που μπορεί να έχει η άποψή της όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν αυτές οι μελλοντικές συζητήσεις».
Οι στρατιωτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις είναι οι εξής.
Η εγκατάσταση δορυφορικών συστημάτων GPS στην Αυστραλιανή Ανταρκτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τα όπλα απεργιών και να βοηθήσει το Πεκίνο να αναπτύξει καλύτερη τεχνολογία από τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν τους σταθμούς εδάφους της Ανταρκτικής για τον έλεγχο των επιθετικών συστημάτων όπλων και των σημάτων αναμετάδοσης πληροφοριών - όλα αυτά ενώ διεξάγουν νόμιμη επιστημονική δραστηριότητα - έχουν τη δυνατότητα να μετατοπίσουν τη στρατηγική ισορροπία της Ασίας-Ειρηνικού για σχεδόν 70 χρόνια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης