Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε περισσότερο τις πιθανές επιπτώσεις από τη νομισματική χαλάρωση

Kuroda (BoJ): Πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε περισσότερο τις πιθανές επιπτώσεις από τη νομισματική χαλάρωση
Ο επικεφαλής της Bank of Japan υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού στο 2% έχει πάρει περισσότερο χρόνο απ΄ ότι αναμενόταν
Τη θέση ότι η Bank of Japan έχει εισέλθει σε μία φάση κατά την οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψην όχι μόνο τα πλεονεκτήματα αλλά και τις επιπτώσεις του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, διατύπωσε σήμερα (25/9) ο επικεφαλής της τράπεζας, Haruhiko Kuroda, κατά τη διάρεκια επιχειρησιακού συνεδρίου στην Οσάκα.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της BoJ δήλωσε ότι το γεγονός ότι τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά για μία «παρατεταμένη περίοδο» δε σημαίνει ότι οι σχεδόν μηδενικοί συντελεστές θα διατηρθούν μόνιμα, υπενθυμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια εάν υπάρχει άνοδος στον ρυθμό πληθωρισμού.
Στα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας, ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η BoJ πρέπει να εξετάσει σοβαρότερα τους πιθανούς κινδύνους της νομισματικής χαλάρωσης, όπως είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Ο κ. Kuroda τόνισε ότι ενώ οι μισθοί και οι τιμές αυξάνονται, αντανακλώντας την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η επίτευξη του στόχου του 2% διήρκησε περισσότερο χρόνο απ' ότι αναμενόταν.
«Κάτω από μία τόσο περίπλοκη οικονομική και τιμολογιακή κατάσταση, η νομσιματική πολτική πρέπει να λάβει υπόψην τις διάφορες εξελίξεις με ολοκλρηωμένο τρόπο», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Bank of Japan.
«Αυτό σημαίνει ότι, συνεχίζοντας την ισχυρή νομισματική χαλάρωση, πρέπει τώρα να εξετάσουμε τόσο τις θετικές επιδράσεις όσο και τις επιπτώσεις με ισορροπημένο τρόπο», τόνισε ο κ. Kuroda, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπήρξε καμία αλλαγή στη στάση της BoJ να επιδιώξει τις «σταθερές τιμές» που συνέβαλαν στην υγιή ανάπτυξη της οικονομίας.
«Η BoJ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξει σθεναρά την εταιρική δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπόψην τις οικονομικές, τιμολογιακές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις», καταλήγει ο επικεφαλής της Bank of Japan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης