Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Το υψηλό δημόσιο χρέος ισχυρός κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές

tags :
Lagarde: Το υψηλό δημόσιο χρέος ισχυρός κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές
Ο δανεισμός μίας χώρας οφείλει να κατευθύνεται σε παραγωγικούς τομείς που στηρίζουν την ανάπτυξη, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ
Ο δανεισμός μίας χώρας δεν είναι αρνητικό γεγονός, αλλά θετικό, εάν, όμως, τα χρήματα που αποκτά από τις αγορές χρησιμοποιούνται προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και τομείς όπως αυτοί της υγείας, της παιδείας και των υποδομών.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, μιλώντας σε εκδήλωση του Ταμείου αναφορικά με το παγκόσμιο χρέος και τον ορθό τρόπο διαχείρισής του.
Η κυρία Lagarde επικέντρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στο χρέος των αναδυόμενων αγορών, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις –και εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι σε ξένο νόμισμα- μπορεί να οδηγήσει σε έντονες αναταραχές, εάν δεν υπάρξει ορθή και συνετή διαχείριση.
Επεσήμανε ακόμη ότι στις προηγμένες οικονομίες, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το δημόσιο χρέος αναδυόμενων αγορών βρίσκεται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της δεκαετίας του 1980.
Και αν συνεχιστούν οι πρόσφατες τάσεις, πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος θα αντιμετωπίσουν μη βιώσιμα βάρη χρέους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συσσώρευση αυτή έχει πολλά να κάνει με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την αντίδραση της πολιτικής μετά την κρίση.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις προηγμένες οικονομίες, όπου οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τους προϋπολογισμούς τους για τη διάσωση προβληματικών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και για τη στήριξη της ζήτησης.
Στις αναδυόμενες αγορές και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η συσσώρευση δείχνει τον αντίκτυπο της ταχείας αύξησης των δαπανών, που χρησιμοποιείται εν μέρει μόνο για δημόσιες επενδύσεις.
Και ας μην ξεχνάμε τον αντίκτυπο των διαφόρων σοκ - από τις χαμηλές τιμές εξαγωγής για τους παραγωγούς βασικών προϊόντων, μέχρι τις φυσικές καταστροφές, τις συγκρούσεις και τις επιδημίες, οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα υψηλά βάρη του χρέους έχουν αφήσει πολλές κυβερνήσεις πιο ευάλωτες σε ξαφνικές αυστηρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και υψηλότερο κόστος τόκων.
Για τις αναδυόμενες αγορές και τις μεθοριακές οικονομίες, οι ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα του χρέους σε αυτό το περιβάλλον θα μπορούσαν να συμβάλουν στις διορθώσεις της αγοράς, στις έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και στην περαιτέρω εξασθένιση των ροών κεφαλαίων.
Οι διακεκριμένοι ομιλητές αυτής της διάσκεψης θα επικεντρωθούν στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα δυναμική παγκόσμιας ανάπτυξης για να ενισχύσουμε την υγεία των κρατικών οφειλετών.

Χώρες χαμηλού εισοδήματος

Η κυρία Lagarde προσέθεσε ακόμη ότι το μέσο επίπεδο χρέους μεταξύ των χωρών χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε από 33% του ΑΕΠ το 2013 σε 47%.
Αυτό δεν είναι τόσο υψηλό όταν εξετάζουμε όλες τις χώρες - αλλά οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν συχνά μια πιο περιορισμένη ικανότητα να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και να μεταφέρουν χρέη.
Και πάλι, η συσσώρευση του χρέους αντικατοπτρίζει μια σειρά παραγόντων - από τις χαμηλές τιμές των βασικών προϊόντων, μέχρι τις φυσικές καταστροφές και τις πολιτικές συγκρούσεις, με τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες για έργα που δεν ήταν παραγωγικά.
Φυσικά, η άφθονη παγκόσμια ρευστότητα διευκόλυνε τις κυβερνήσεις να δανείζονται περισσότερα - πράγμα που με φέρνει στους δανειστές.
Ιστορικά, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος βασίζονταν κυρίως σε διεθνείς οργανισμούς και παραδοσιακές διμερείς πιστωτικές χώρες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέσχη των Παρισίων για να συντονίσουν τις δράσεις τους σε θέματα χρέους.
Σήμερα, οι χώρες με χαμηλό εισόδημα βασίζονται πολύ περισσότερο σε μη παραδοσιακούς δανειστές - από επενδυτές ομολόγων, σε ξένες εμπορικές τράπεζες, σε εμπόρους βασικών προϊόντων, σε χώρες πιστωτές εκτός του Club του Παρισιού.
Η στροφή προς νέες πηγές δανεισμού σημαίνει γενικά υψηλότερα επιτόκια και μικρότερες διάρκειες.
Ο δανεισμός από δανειστές εκτός Club του Παρισιού σημαίνει επίσης ότι ο συντονισμός των πιστωτών θα γίνει πιθανώς πιο περίπλοκος.
Η διαχείριση αυτών των τρωτών σημείων είναι κρίσιμη.
Εκτιμούμε ότι το 40% των χωρών με χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το χρέος.
Μια βασική πρόκληση είναι να αποφευχθούν οι «εκπλήξεις του χρέους», οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην κακή διακυβέρνηση, στον δανεισμό εκτός ισολογισμού και στην αδυναμία καταγραφής και αναφοράς χρεών.

Τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις

Επομένως, επιτρέψτε μου να επισημάνω τρεις πολιτικές προτεραιότητες που μπορούν να συμβάλουν στη διαφοροποίηση των χωρών χαμηλού εισοδήματος.
Απαιτούνται πρώτα μεγαλύτερες προσπάθειες για να καταστεί ο δανεισμός πιο βιώσιμος.
Αυτό σημαίνει ότι προχωράμε με σύνεση στην ανάληψη νέου χρέους, εστιάζοντας περισσότερο στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων στο σπίτι.
Σημαίνει ότι εστιάζουμε σε επενδυτικά έργα με αξιόπιστα υψηλά ποσοστά απόδοσης.
Σημαίνει επίσης την αύξηση της ευθύνης των δανειστών, οι οποίοι πρέπει να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των νέων δανείων στη θέση του δανειολήπτη πριν από την παροχή των νέων δανείων.
Δεύτερον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες θα τηρήσουν την αυστηρότητα και τη διαφάνεια στις πρακτικές δανεισμού και δανεισμού τους. Για παράδειγμα, υπάρχει περιθώριο για σημαντική ενίσχυση των θεσμών που καταγράφουν, παρακολουθούν και αναφέρουν το χρέος σε επιμέρους χώρες.
Σκεφτείτε το: το ένα τρίτο των χωρών χαμηλού εισοδήματος δεν αναφέρουν εγγυήσεις χρέους για τις κρατικές επιχειρήσεις και λιγότεροι από έναν στους δέκα αναφέρουν το χρέος των δημόσιων επιχειρήσεων.
Μεγαλύτερη διαφάνεια μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των τεράστιων υποχρεώσεων των κυβερνήσεων αυτών των ενδεχόμενων υποχρεώσεων.
Σε αυτές τις προσπάθειες, εμείς στο ΔΝΤ συνεργάζεται στενά με όλες τις χώρες-μέλη μας για να ενισχύσει την καταγραφή των χρεών και τη διαχειριστική τους ικανότητα, καθώς και τα πλαίσια διακυβέρνησης.
Χρησιμοποιούμε επίσης την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους μας για να φωτίσουμε τους πιθανούς κινδύνους.
Πέρυσι, πραγματοποιήσαμε αξιολογήσεις σε 55 χώρες χαμηλού εισοδήματος και τώρα αναπτύσσουμε το νέο πλαίσιο ενίσχυσης του χρέους για αυτές τις οικονομίες.
Το νέο πλαίσιο αναδεικνύει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις οικονομικές παραδοχές της ανάλυσης καθώς και τις υποχρεώσεις που καλύπτονται και οι δοκιμές ακραίων καταστάσεων υπογραμμίζουν τις τρωτότητες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπως οι φυσικές καταστροφές και οι διαταραχές των τιμών των βασικών προϊόντων.
Τρίτον - πρέπει να ενθαρρύνουμε την ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών δανειολήπτη και των δανειστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης