Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ανεπαρκή τα μέτρα της Τουρκίας για την κατάρρευση της λίρας – Επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας

Fitch: Ανεπαρκή τα μέτρα της Τουρκίας για την κατάρρευση της λίρας – Επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας
Περαιτέρω επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας αναμένει η Fitch Ratings
Τα μη ολοκληρωμένα και μη επαρκή μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης που περνά το τοπικό νόμισμα, θα επιδεινώσουν την πιστωτική ποιότητα της γειτονικής μας χώρας, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, για να βελτιωθεί η κατάσταση απαιτείται αύξηση της πολιτικής εμπιστοσύνης και ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ανοχή στην ασθενέστερη ανάπτυξη από τους φορείς χάραξης πολιτικής και μείωση των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών ανισορροπιών.
Η τουρκική λίρα ανακάμψε κάπως αυτή την εβδομάδα, αφότου υποχώρησε κάτω από το ορόσημο των 7 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται 35% χαμηλότερα για το σύνολο του έτους.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα (συμπεριλαμβανομένου του χρυσού) μειώθηκαν στα 96,8 δισεκ. USD στο τέλος Ιουνίου 2018, από 110,4 δισεκ. USD στο τέλος Απριλίου, σημειώνει ο οίκος, ενώ η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το πραγματικό επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης, στο 19,25%, μειώνοντας παράλληλα τα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών.
Η Fitch υπενθυμίζει τη δέσμευση του Τούρκου ΥΠΟΙΚ για μη επιβολή capital controls και μείωση του πληθωρισμού, ενώ αμφιβάλει για το αν η στήριξη (επενδύσεις ύψους 15 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) του Κατάρ καλύψει τις εξωτερικές ανάγκες χρηματοδότησης της Άγκυρας.
Την περασμένη εβδομάδα, κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Fitch άφησε εμμέσως να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει και νέα υποβάθμιση.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο κορυφαίος αναλυτής του Fitch, Paul Gamble, μιλώντας στο Reuters και προσέθεσε «από τότε που λάβαμε την απόφαση να υποβαθμίσουμε την Τουρκία (στο ΒΒ στις 13 Ιουλίου 2018) έως σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση στην αγορά.
Το βασικό σημείο πίεσης δεν είναι άλλο από το αδύναμο νόμισμα».
Ο αναλυτής του Fitch τονίζει ότι «εξετάζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της αξιολόγησής μας για την Τουρκία είναι τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν».
Άλλωστε ο Fitch έχει τοποθετήσει τις προοπτικές (outlook) της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να την υποβαθμίσει εκ νέου και πριν από την παραπάνω ημερομηνία.

Διαβάστε: Νέο «χαστούκι» της Fitch στην Τουρκία – Υποβαθμίζονται 24 εγχώριες τράπεζες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης