Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρέμβαση από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ δέχθηκε η Fitch για να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ-…. ρόλο έπαιξε και η Τουρκία

Παρέμβαση από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ δέχθηκε η Fitch για να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ-…. ρόλο έπαιξε και η Τουρκία
Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- ...και ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται σε RD δηλαδή περιορισμένη χρεοκοπία.
Πολιτικός δάκτυλος από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών υπήρξε ώστε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί στην κλίμακα ΒΒ+ από την Fitch.... δηλαδή κατά 2 βαθμίδες σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.
Η αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες δεν ήταν αναμενόμενη, ήταν έκπληξη, είχε εκτιμηθεί ότι θα αναβαθμιστεί στην κλίμακα Β+ η Ελλάδα από Β που ήταν η προηγούμενη βαθμολογία.
Εδώ και πολλούς μήνες στις ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί μια συμβουλευτική ομάδα που απαρτίζονται από αξιωματούχους του υπουργείου εξωτερικών, οικονομικών και εμπορίου αναλύοντας οικονομικά δεδομένα λόγω της στρατηγικής Trump για τους δασμούς.
Μέλος αυτής της συμβουλευτικής επιτροπής σύστησε στο υπουργείο οικονομικών να βοηθηθεί η Ελλάδα και μια από τις παρεμβάσεις που υπήρξαν ήταν και η Fitch.
Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός παράγοντας στηρίζει την Ελλάδα και ειδικά τον Τσίπρα και αυτό διαπιστώθηκε από τις επαφές που είχαν στο road show στις ΗΠΑ οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.
Στις παρουσιάσεις σε 20-25 αμερικανούς επενδυτές τους οποίους είχαν δει μεμονωμένα ήταν θετικά διακείμενοι στην κυβέρνηση και κατά των πρόωρων εκλογών.
Η ίδια πηγή ανέφερε στο bankingnews τα εξής
«Ο αμερικανικός παράγοντας υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση επειδή έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους αμερικανούς, ενώ η κόντρα με την Ρωσία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο βρίσκεται σε γνώση των ΗΠΑ.
Η Τουρκία έχει αποκλίνουσα στρατηγική έναντι της ΗΠΑ και ο Erdogan είναι πιο κοντά σε Ρωσία και Ιράν χώρες όπου οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σύγκρουση»
Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Fitch ήταν πολιτική παρέμβαση;
«Ξεκάθαρα ναι η Fitch πήρε πολιτική εντολή.
Ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν παίρνουν εντολές από πολιτικούς παράγοντες είναι μια άποψη που δεν έχει καμία βαρύτητα, προφανώς και παίρνουν πολιτικές εντολές»
Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Fitch με βάση την πηγή που μίλησε στο bankingnews είχε πολιτικά χαρακτηριστικά.
Όμως αυτό αποδεικνύεται;
Στις 20 Ιουνίου 2018 η Fitch σε ανάλυση της για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είχε αναφέρει ότι « τα μέτρα ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες της, όταν αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β» / Θετικές προοπτικές το Φεβρουάριο του 2018»
Δηλαδή η βαθμολογία Β της Ελλάδος ευθυγραμμίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους…
Ταυτόχρονα μέχρι τώρα η Fitch ακολουθούσε την εξής στρατηγική…κινείτο παράλληλα με την Standard and Poor’s.
Πρώτα η Standard and Poor’s αναβάθμιζε την Ελλάδα και ακολουθούσε η Fitch στην ίδια κλίμακα.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι εάν συγκριθούν οι εκθέσεις αξιολόγησης της Ελλάδος από την Fitch μεταξύ 20 Ιουνίου και 10 Αυγούστου έχουν πολλά κοινά…
Συν τοις άλλοις η Fitch ακολουθεί μια μεθοδολογία που αποτελεί στρέβλωση.
Από την μια αναβαθμίζει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- που αποτελεί έκπληξη ενώ υποβαθμίζει την Τουρκία σε ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα διαφορά Ελλάδα και Τουρκία…και ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται σε RD δηλαδή περιορισμένη χρεοκοπία.
Η βαθμολογία των τραπεζών σχετίζεται με τα capital controls.
Όμως δεν μπορεί η Ελλάδα να βαθμολογείται με ΒΒ- και οι τράπεζες με RD να έχουν μια χαοτική διαφορά βαθμολογίας 10 βαθμίδων….
Αυτή η στρέβλωση πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση έκπληξη της Ελλάδος από την Fitch σε ΒΒ- για μετοχές και ομόλογα;

Η αναβάθμιση έκπληξη της Ελλάδος σε ΒΒ- από Β δηλαδή δύο κλίμακες δεν αναμενόταν.
Ήταν 100% προβλέψιμο ότι στις 10 Αυγούστου η Fitch θα αναβάθμιζε την Ελλάδα 1 κλίμακα σε Β+ όπως και η Standard and Poor’s πρόσφατα.
Το ΒΒ- δεν αναμενόταν και ήταν έκπληξη.
Τι σημαίνει όμως το ΒΒ-;
Η βαθμολογία ορόσημο για την Ελλάδα είναι η ΒΒΒ- και υψηλότερα, η βαθμολογία αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα να θεωρείται ότι έχει επενδυτική βαθμίδα investment grade.
Εάν η Ελλάδα είχε βαθμολογία ΒΒΒ- θα είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα είχε waiver.
Η επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα θεωρείται από την ΕΚΤ ως βαθμολογία χώρας που έχει αξιοπιστία.
Η βαθμολογία ΒΒ- της Ελλάδος από την Fitch θα είναι αυτή που θα την χαρακτηρίζει.
Ως γνωστό οι αγορές και η ΕΚΤ μετράνε την υψηλότερη βαθμολογία και η Ελλάδα θα έχει ΒΒ-.
Το BB- απέχει μόλις 3 βαθμίδες από την κατηγορία επενδυτική βαθμίδα investment grade δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα ομόλογα και τις μετοχές;
Για τα ομόλογα είναι καλή εξέλιξη, είναι θετική εξέλιξη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Όμως εάν το ιταλικό 10ετές που βρίσκεται στο 3% δεν βελτιωθεί και δεν υπάρξει κάποια εκτόνωση στην Τουρκία η καλή είδηση της Ελλάδος η αναβάθμιση της θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στα ομόλογα της Ελλάδος, οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν αλλά το πόσο θα υποχωρήσουν εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες. 
Εάν δεν υπήρχε Ιταλία και Τουρκία τα ελληνικά ομόλογα θα έκαναν ράλι με το 10ετές ελληνικό από 4,25% θα βρισκόταν στο 3,60%-3,50%.
Η αναβάθμιση σε ΒΒ- είναι θετική εξέλιξη και για το χρηματιστήριο και τις μετοχές.
Βέβαια η Fitch έχει μια ιδιαιτερότητα ενώ αναβαθμίζει επιθετικά την Ελλάδα συνεχίζει να βαθμολογεί σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας RD τις ελληνικές τράπεζες λόγω capital controls.
Αυτό είναι λάθος και η Fitch θα πρέπει να το αλλάξει αυτό.

Τι ανέφερε η Fitch στην ανάλυση της για την αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ-
http://bankingnews.gr/index.php?id=379122

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης