Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Κίνας: Η πίεση των ΗΠΑ μέσω των δασμών δε θα έχει αποτελέσματα - Θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα

ΥΠΕΞ Κίνας: Η πίεση των ΗΠΑ μέσω των δασμών δε θα έχει αποτελέσματα - Θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι το Πεκίνο θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του
Άμεση ήταν η απάντηση της Κίνας σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούν νέο γύρο δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ, με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να τονίζει ότι η πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον μέσω των δασμών δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Geng Shuang, δήλωσε ότι «η πίεση και ο εκβιασμός των ΗΠΑ δεν πρόκειται να έχουν αποτελέσματα», προσθέτοντας μάλιστα΄οτι «εάν οι ΗΠΑ προβούν σε περαιτέρω κινήσεις κλιμακωσης, η Κίνα θα λάβει αναπόφευκτα αντίμετρα και θα προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα νόμιμα δικαιώματά μας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Trump σκοπεύει να προτείνει να επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 25% σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παράγονται στην Κίνα.
Σημειώνεται πως αρχική πρόθεση, όπως είχε ανακοινώσει στις 10 Ιουλίου ο Trump, ήταν να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί 10% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.
Ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το σχετικό ζήτημα, ο Geng Shuang τόνισε ότι «η Κίνα πάντα υποστήριζε τη χρήση διαλόγου και διαβουλεύσεων ώστε να χειριστεί τις εμπορικές τριβές», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ιστότητα».
«Οι μονομερείς απειλές και πιέσεις θα παράγουν μόνο τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα», καταλήγει ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η αύξηση του επιπέδου των δασμών στο 25% θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως της εφαρμογής των δασμών θα προηγηθεί μια περίοδος δημόσιας διαβούλευσης.
Σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένονται πιθανότατα και εντός της ημέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης