Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η DSA της ΕΚΤ 13/9 - Citigroup και HSBC πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει waiver και QE για τα ελληνικά ομόλογα

Η DSA της ΕΚΤ 13/9  - Citigroup και HSBC πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει waiver και QE για τα ελληνικά ομόλογα
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, ούτε ελάχιστη να δοθεί waiver ή να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η DSA δηλαδή η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος της ΕΚΤ θα επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο όχι στις 26 Ιουλίου αλλά στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018.
Όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή η ΕΚΤ θα πρέπει για να ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και επειδή απαιτούνται και εγκρίσεις κοινοβουλίων το λογικό χρονοδιάγραμμα είναι η συνεδρίαση στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.
Ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα πρέπει να φθάσει αρχές Σεπτεμβρίου για να επικυρώσει την DSA για το ελληνικό χρέος η οποία σημειωτέον δεν θα ανακοινωθεί.
Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το μοντέλο ΔΝΤ δηλαδή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα αλλά είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.
Παρ΄ όλα αυτά το τελικό συμπέρασμα θα είναι ότι το ελληνικό χρέος στρατηγικά είναι μη βιώσιμο και παρά τις παρεμβάσεις για το χρέος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Γιατί επιμένουν HSBC και Citigroup;

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η Citigroup μιλάει ακόμη για waiver και η HSBC αναφέρει ότι υπάρχει μικρή ελπίδα να δοθεί ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα.
Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί.
Η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα και ταυτόχρονα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα – investment grade – όπερ σημαίνει βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, ούτε ελάχιστη να δοθεί waiver ή να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και να μην δημιουργούνται φρούδες ελπίδες.
Θα δούμε και στην Ελλάδα, το μοντέλο Κύπρου όπου δεν υπάρχει ούτε waiver, ούτε ποσοτική χαλάρωση.
Τα ελληνικά ομόλογα θα βελτιωθούν προσεχώς λίγο ακόμη αλλά τα περιθώρια βελτίωσης δεν είναι μεγάλα.
Π.χ. το 10ετές θα μπορούσε να φθάσει στο 3,40% με 3,50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης