Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, στο -0,1% - Επιφυλακτικός ο Kuroda για τον πληθωρισμό

Ιαπωνία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα, στο -0,1% - Επιφυλακτικός ο Kuroda για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι παρά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, η αύξηση στις τιμές καταναλωτή παραμένει αδύναμη
Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό προχώρησε σήμερα (15/6) η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της, καθώς προσπαθεί να χαρτογραφήσει το μονοπάτι που θα ακολουθήσει ώστε να απομακρυνθεί από τα μέτρα χαλάρωσης.
Ειδικότερα, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα ηύρω στο 0%.
Η σχετική απόφαση της Bank of Japan, αν και αναμενόμενη, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά το τρέχον έτος, καθώς και τη σταθερή αύξηση επιτοκίων που πραγματοποιεί η Federal Reserve.
«Η αύξηση των τιμών καταναλωτή κυμαίνεται από 0,5% έως 1%», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Bank of Japan μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης, ενώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση τον Απρίλιο, η τράπεζα ανέφερε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται γύρω από το 1%.
Ο επικεφαλής της Τράπεζα, Haruhiko Kuroda, παραδέχθηκε ότι η αύξηση των τιμών παρέμεινε «κάπως αδύναμη» παρά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, γεγονός που ωστόσο απέδωσε ως επί το πλείστον στην πρόσφατη άνοδο του γεν.
«Οι πειρσσότερες εταιρείες, ιδιαίτερα στον κλάδο υπηρεσιών, μετακυλίουν το αυξανόμενο κόστος για τους καταναλτές», σχολίασε ο Kuroda, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «η συμπεριφορά των εταιρειών για τον καθορισμό των τιμών φαίνεται να αλλάζει και η οικονομία διατηρεί τη δυναμική της για να επιτύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό».
Παράλληλα, η Bank of Japan διατήρησε την άποψη ότι η οικονομία επεκτάθηκε με μετριοπαθείς ρυθμούς, χωρίς να υποχωρήσει μετά από τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου, την οποία αρκετοί αναλυτές απέδωσαν σε προσωρινούς παράγοντες όπως είναι οι δυμενείς καιρικές συνθήκες.
Ωστόσο, εμφανίστηκε επίσης πιο επιφυλακτική σχετικά με τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής ανέμενε να σκαρφαλώσει στο 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης