Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Η σύγκρουση της Ιταλίας με το ευρώ έχει μόλις αρχίσει - O κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης

CNN Money: Η σύγκρουση της Ιταλίας με το ευρώ έχει μόλις αρχίσει - O κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης
Η ανακούφιση μεταξύ των επενδυτών για τη διάλυση της συμμαχίας Πέντε Αστέρων και Λέγκα έδωσε τη θέση της στις ανησυχίες σχετικά με το διακύβευμα των νέων εκλογών
Παρά την αρχική ανακούφιση μετά τη διάλυση του συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, στις αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία να μετατραπούν σε ένα «δημοψήφισμα» για την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ.
«O Mattarella έκανε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει καμία πολιτική που θα μπορούσε να βάλει την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ και κατά συνέπεια να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ» δήλωσε ο Holger Schmieding επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
Σύμφωνα με το CNN Monet, τα αρχικά κέρδη που παρουσίασε το ευρώ, εξανεμίστηκαν γρήγορα στη συνέχεια καθώς οι αγορές επικεντρώθηκαν στο αβέβαιο μέλλον της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.
«Η εκλογική διαδικασία επιστρέφει με πολύ κακές προθέσεις» δήλωσε ο Kit Juckes της Societe Generale και πρόσθεσε «πλέον οι νέες εκλογές είναι πολύ πιθανές… ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε de facto δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ».
«Είναι πιθανό η επόμενη προεκλογική εκστρατεία να ανεβάσει σημαντικά τους αντι-ευρωπαϊκούς και ευρωσκεπτικιστικούς τόνους» σχολιάζει ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, ενώ προσθέτει «η επικεφαλής της Λέγκα, Matteo Salvini, έχει ήδη πει ότι η επόμενη ψηφοφορία θα είναι ένα "δημοψήφισμα" για την απελευθέρωση της Ιταλίας από το "καθεστώς δουλείας" που επιβάλλει η ευρωζώνη, το Βερολίνο, οι αγορές και τα spreads των ομολόγων».

Πολύ μεγάλη για να αποτύχει;

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία άρχισε μόλις να εξέρχεται από μια 8ετή κρίση, η ιταλική οικονομία είναι αρκετά μεγάλη ώστε να διαλύσει ολόκληρη την ευρωζώνη εάν υποστεί κρίση χρέους.
Αποτελεί περίπου το 15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 23% του δημόσιου χρέους της περιοχής.
Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει λίγο περισσότερο από το 3% του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης