Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

HowMuch: Αυτές είναι οι εταιρείες που κερδίζουν τα περισσότερα δισ. δολάρια σε κάθε πόλεμο ανά την υφήλιο

HowMuch: Αυτές είναι οι εταιρείες που κερδίζουν τα περισσότερα δισ. δολάρια σε κάθε πόλεμο ανά την υφήλιο
Οι 13 από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες πώλησης όπλων είναι αμερικανικές
Το 1961 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Dwight Eisenhower είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι υπάρχει αυτό που ονομάζεται «σύμπλεγμα στρατού και βιομηχάνων».
Επρόκειτο για έναν όρο που περιγράφει την τοξική ένωση μεταξύ των ειδικών συμφερόντων των ανθρώπων που βρίσκονται στην εξουσία.
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα HowMuch οι εταιρείες μπορούν να κερδίσουν πολλά χρήματα πουλώντας όπλα στις κυβερνήσεις και την ίδια στιγμή να χρηματοδοτούν πολιτικούς οι οποίοι είναι φιλικοί ως προς τα συμφέροντα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Βάσει του infographic του HowMuch οι ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι δεν άκουσαν ποτέ την προειδοποίηση του Eisenhower.
Το γράφημα έχει δημιουργηθεί βάσει των στοιχείων του SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), τα οποία δείχνουν τα έσοδα για κάθε εταιρεία η οποία κατασκευάζει και πουλά αμυντικό εξοπλισμό.
Νικήτρια εμφανίζεται η Lockheed Martin, με δεύτερη στην κατάταξη την Boeing, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η ευρωπαϊκή Airbus.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 13 από τις 20 κορυφαίες εταιρείες έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, με συνολικές πωλήσεις ύψους 178,5 δισ. δολαρίων ετησίως.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης