Τελευταία Νέα
Διεθνή

WEF: «Θύμα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας τα δάση της Βραζιλίας

tags :
WEF: «Θύμα» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας τα δάση της Βραζιλίας
Παράπλευρη απώλεια στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας τα δάση της Βραζιλίας, σύμφωνα με το WEF
Τα δάση της Βραζιλίας ενδεχομένως να αποτελέσουν μία παράπλευρη απώλεια του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF).
Ως αντίποινα στην αντίστοιχη κίνηση της Ουάσιγκτον, πρόσφατα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας, του σιταριού, του καλαμποκιού, του βαμβακιού, του καπνού και του βοείου κρέατος.
Οι προτεινόμενοι δασμοί ενδεχομένως να αυξήσουν τη ζήτηση για σόγια και άλλα γεωργικά προϊόντα στις χώρες της Νότιας Αμερικής, αναφέρει το Φόρουμ.
Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους και να προωθήσουν καλύτερες πρακτικές χρήσης γης, χωρίς τις σωστές προφυλάξεις των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και της διεθνούς κοινότητας, μια μετατόπιση της παραγωγής σόγιας θα μπορούσε να βλάψει ορισμένα τροπικά οικοσυστήματα, που κινδυνεύουν ήδη εξαιτίας της γεωργικής επέκτασης.
Η Κίνα εισάγει πάνω από το ήμισυ των σπόρων σόγιας της από τη Νότια Αμερική, ενώ ήδη έχει αρχίσει να μετατοπίζει τη ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βραζιλία: οι εξαγωγές σόγιας της Βραζιλίας στην Κίνα έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Σεπτέμβριο του 2017, εν μέρει λόγω της ξηρασίας στην Αργεντινή.
«Με υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, η Βραζιλία θα μπορούσε να είναι ο κύριος δικαιούχος του εμπορικού πολέμου.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγή σόγιας και να μετατοπίσει μόνιμα τη ζήτηση στη Νότια Αμερική.
Αυτό προϋποθέτει υψηλή ελαστικότητα της παραγωγής και της τιμής σόγιας.
Αν αυξηθεί η ζήτηση από την Κίνα οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή σόγιας, η σόγια μπορεί να επηρεάσει τα δάση εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστές γεωργικές πρακτικές», επισημαίνεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης