Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκτακτο EWG πριν από τo Eurogroup στις 24/5 για το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας – Διαιρεμένοι στα δύο Βερολίνο – ΔΝΤ για το χρέος

Έκτακτο EWG πριν από τo Eurogroup στις 24/5 για το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας – Διαιρεμένοι στα δύο Βερολίνο – ΔΝΤ για το χρέος
Θα γίνει με τηλεδιάσκεψη προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να προλάβουν να μελετήσουν το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας
Έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group  - EWG λίγο πριν από τη σύνοδο της 24ης Μαΐου προωθούν οι θεσμοί αμέσως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων της 4ης αξιολόγησης στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμαστούν  τα τελικά κείμενα της τεχνικής συμφωνίας (SLA).
Αυτή τη φορά η συνεδρίαση του EWG θα γίνει με τηλεδιάσκεψη προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να προλάβουν να μελετήσουν το τεχνικό σκέλος της συμφωνίας.
Χθες, πάντως, η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης) που συνήλθε στη βελγική πρωτεύουσα, μία ημέρα πριν την έναρξη των συζητήσεων στην Αθήνα μεταξύ του κουαρτέτου των θεσμών και της ελληνικής πλευράς ζήτησε την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ζητεί το συντομότερο δυνατόν.
Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστωθούν  δυσκολίες ως προς την εκπλήρωση από ελληνικής πλευράς μίας σειράς προαπαιτούμενων για λόγους που δεν οφείλονται στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, θα παραπεμφθεί η υλοποίησή τους για αργότερα.
Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτό που προέχει, λοιπόν, για τους εταίρους-δανειστές είναι να καταλήξουν οι συζητήσεις  των Αθηνών για τα 88 περίπου εναπομείνοντα προαπαιτούμενα σε συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε στη σύνοδο της ευρωζώνης στις 24 Μαϊου να μπεί και η πολιτική σφραγίδα από τους 19 υπουργούς και να ανοίξει ο ορίζοντας για την κρίσιμη σύνοδο της 21ης Ιουνίου.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το EWG ασχολήθηκε ελάχιστα με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Μετά την τεχνική επεξεργασία του που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δεν μένει παρά η πολιτική πτυχή του, που φυσικά είναι και η πιό σημαντική, η οποία περνάει από το Βερολίνο.
Η Γερμανία, υποστηριζόμενη από τους γνωστούς συμμάχους της (Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία), επιμένει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να συνδεθεί με την εκπλήρωση ορισμένων σκληρών προϋποθέσεων από ελληνικής πλευράς.
Το χάσμα μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον παραμένει αγεφύρωτο. Το ΔΝΤ φαίνεται πως προς το παρόν ότι  βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός του ελληνικού προγράμματος καθώς η εξίσωση μείωσης του ελληνικού χρέους γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.
Η Γερμανία  κρατά όχι μόνο αδιάλλακτη στάση αλλά να βάζει συνεχώς στο τραπέζι νέες συζητήσεις και όρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Δευτέρας κατά την διάρκεια  συνεδρίασης του  Washington Group,  η γερμανική αντιπροσωπεία όχι μόνο επανέλαβε ότι  οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή με νέα προαπαιτούμενα,  αλλά και κάθε φορά που θα  ξεκλειδώνουν παρεμβάσεις για το χρέος θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση της γερμανικής Βουλής.  
Θέση που ακυρώνει και τον «ημιαυτόματο» μηχανισμό ελάφρυνσης.
Όμως, η θέση αυτή δεν το ΔΝΤ  που θέλουν «ξεκάθαρη» λύση ως μήνυμα προς τις αγορές.
Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες ο  επικεφαλής του  ευρωπαϊκού τμήματος  του ΔΝΤ  Πόουλ Τόμσεν ζήτησε από την Ευρωζώνη να ληφθούν  αποφάσεις  έως το Eurogroup  της 24ης Μαΐου γιατί σε διαφορετική  περίπτωση το Ταμείο δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα.
Ως γνωστόν  το πρόγραμμα λήγει στις 21 Αυγούστου και το ΔΝΤ δεν θα έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει ούτε μία τριμηνιαία  αξιολόγηση - επισκόπηση  του ελληνικού προγράμματος.
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε χθές το EWG ήταν η εκταμίευση ενός ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει μείνει στο ράφι από την τρίτη αξιολόγηση.
Και εδώ έχουν τεθεί προϋποθέσεις από τους εταίρους-δανειστές ( απόδειξη ότι μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας κλπ).
Και η διορία λήγει στις 15 Ιουνίου...
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM το Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης