Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (πρόεδρος Ιράν): Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία θα το μετανιώσουν

Rouhani (πρόεδρος Ιράν): Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία θα το μετανιώσουν
Ο ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Τεχεράνη θα αντισταθεί στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον
Σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ έστειε για ακόμα μία φορά σήμερα (7/5) ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, τονίζοντας πως εάν η Ουάσιγκτον αποχωρήσει από την πρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης θα το μετανιώσει.
Συγκεκριμένα, ο ιρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδώθηκε από την κρατική τηλεόραση, τόνισε ότι εάν οι ΗΠΑ «θέλουν να βεβαιωθούν ότι δε θα δημιουργήσουμε μία πυρηνική βόμβα, έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δε θα δημιουργήσουμε και ούτε πρόκειται να δημιουργήσουμε μία».
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι «εάν θέλουν να αποδυναμώσουν το Ιράν και να περιορίσουν την επιρροή του είτε στην περιοχή είτε παγκοσμίως, το Ιράν θα αντισταθεί σθεναρά».
Με εξαίρεση τις ΗΠΑ, οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία παραμένουν προσηλωμένες σε αυτή, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να προσπαθούν κατά το τελευταίο διάστημα να πείσουν την Ουάσιγκτον να μην αποχωρήσει.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη έχει κατασήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να περιορίσει την επιρροή της στην περιοχή, όπως ζήτησε η Δύση, ενώ πρόσθεσε ότι τα πυραυλικά της προγράμματα εξυπηρετούν μονάσχα αμυντικούς σκοπούς.
«Έχουμε προετοιμαστεί για κάθε πιθανό σενάριο, συμπεριλαμβανομένης και μίας συμφωνίας χωρίς τις ΗΠΑ, η οποία θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει την Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία, ή ακόμα και καμίας συμφωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιρανός πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν ανησυχούμε για τις σκληρές αποφάσεις της Δύσης».
Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εάν μπορέσουμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε από τη συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ, τότε θα συνεχίσουμε να παραμένουμε πρσηλωμένη στη συμφωνία», για να διευρκρινίσει εν συνεχεία ότι «εάν όχι, η Τεχεράνη θα συνεχίσει στη δική της πορεία».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Javad Zarif, προειδοποίησε ότι «η αντίδραση της Τεχεράνης απέναντι σε παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις δε θα είναι ευχάριστη για την Αμερική», ενώ κατέστησε σαφές ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των ευρωπαίων εταίρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης