Αυξήσεις μισθών και δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

Αυξήσεις μισθών και δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Τσακαλώτος στο Eurogroup
Τι  παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης
Επαναφορά των διαπραγματεύσεων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι ορισμένες από τις προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ελληνικής εμπνεύσεως το οποίο παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του ένα αντίγραφο της παρουσίασης του κ. Τσακαλώτου στο οποίο πέραν των παραπάνω η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην κρίση, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κτηματολογίου αλλά και επιτάχυνσης της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.Επιπρόσθετα υπάρχει η δέσμευση για «περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας» και «ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη».
Επιπρόσθετα στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η αναπτυξιακή στρατηγική είναι μεταξύ των προαπαιτουμένων προκειμένου να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, με τους πιστωτές να εκτιμούν ότι η πλέον χρεοκοπημένη χώρα της Ευρωζώνης θα κατορθώσει να ξεπεράσει την κρίση.Με την ανεργία στην Ελλάδα να βρίσκεται άνω του 20%, η προτεινόμενη σύσφιξη των κανόνων στην αγορά εργασίας και η αύξηση των μισθών μάλλον δεν συνάδει με την κοινή οικονομική λογική, ενώ οι δανειστές της Ελλάδας έχουν εναντιωθεί στη δημιουργία κρατικής τράπεζας καθώς φοβούνται το θέμα της διαφθοράς.
Πάντως, συνεχίζει το Bloomberg, οι δανειστές επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει υπό σφιχτή εποπτεία και μετά τη λήξη του προγράμματος, έχοντας υποσχεθεί στη χώρα ότι θα προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της αλλά με συγκεκριμένα ανταλλάγματα προκειμένου να μην υπάρξει επιστροφή στις «παλιές, κακές συνήθειες».

 Ενισχυμένη παρακολούθηση μετά το μνημόνιο χωρίς προαπαιτούμενα - Στις 21/6 ολοκληρώνεται η συζήτηση για το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε ότι το μετα-μνημονιακό καθεστώς δεν θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις
Για ενισχυμένη παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Σόφια.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η εποπτεία αυτή δεν θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις, ενώ τόνισε ότι η συζήτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.
Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την πορεία του σημερινού (27/4/2018) Eurogroup.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν 21 Ιουνίου που είναι αυτό που θέλαμε.
Στις 14 Μαΐου οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να λήξει μέχρι το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το μεταμνημονιακό καθεστώς τόνισε ότι «θα έχουμε μια ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις.
Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν εκταμιεύσεις, δεν υπάρχει πρόγραμμα».
Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν πολύ ευχαριστημένοι με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε.
Πήραμε επαίνους ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην Ελληνική κοινωνία».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS