Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στα αζήτητα σύστημα της ΕΥΠ που θα εμπόδιζε τη σύλληψη των 2 στρατιωτικών

Στα αζήτητα σύστημα της ΕΥΠ που θα εμπόδιζε τη σύλληψη των 2 στρατιωτικών
Αποκάλυψη του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή.
Ο πρέσβης επί τιμή Ιωάννης Κοραντής, ο οποίος είχε διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ και πρεσβευτής στην Άγκυρα, σε σημερινή συνέντευξη σε ραδιοφωνικο σταθμό, αποκάλυψε ότι το 2009 η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί γεωγραφικό σύστημα δορυφορικού ελέγχου των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων  το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Τόνισε πως το συγκεκριμένο σύστημα παρείχε εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας. Είπε πως εάν το σύστημα είχε λειτουργήσει θα είχε προληφθεί αυτό που συνέβη με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς εάν είχαν εισέλθει σε τουρκικό έδαφος θα τους ενημέρωνε, ενώ θα τους προειδοποιούσε για  την τουρκική περίπολο.
Ανέφερε, επίσης, πως το σύστημα κόστιζε €1,5 εκ. με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.
Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα είπε πως η επιθετικότητα της γειτονικής χώρας έχει πολλαπλασιαστεί, εκτιμώντας ότι η Τουρκία θέλει διχοτόμηση του Αιγαίου. Για τη Συνθήκη της Λωζάνης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία ασάφεια.
«Δεν ξέρω αν ο Ερντογάν πάει για πόλεμο» είπε σε άλλο σημείο, αλλά τόνισε ότι η πολιτική στη Θράκη είναι Αθηνο-κεντρική: Τα βλέπουμε όλα αποστασιοποιημένα, δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στη Θράκη.
Σε ερώτηση τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη εμπλοκή Τουρκίας-Ελλάδας απάντησε πως δεν ξέρει εάν είναι σε θέση οι Αμερικανοί να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι ίσως χρειάζεται μεσολαβητής ΗΠΑ-Τουρκίας.
Συμπλήρωσε δε, ότι δεν υπάρχει ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός και τα ευρωπαϊκά σύνορα θα τα υπερασπιστεί η Ελλάδα μόνη της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης