Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το διπλό χτύπημα Βαρδινογιάννη για να… μην κλείσει το Mega - Ποιοι και γιατί εγκλωβίζονται από τις ανακοινώσεις

Το διπλό χτύπημα Βαρδινογιάννη για να… μην κλείσει το Mega - Ποιοι και γιατί εγκλωβίζονται από τις ανακοινώσεις
Το διπλό χτύπημα Βαρδινογιάννη για να… μην κλείσει το Mega - Ποιοι και γιατί εγκλωβίζονται από τις παράλληλες ανακοινώσεις
Σε απόλυτο βραχυκύκλωμα οδηγεί τράπεζες, κυβέρνηση και ΕΣΡ η διπλή χθεσινή κίνηση τόσο από πλευράς ομίλου Βαρδινογιάννη όσο και της Τηλέτυπος γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός τελευταίου γύρου ώστε το κανάλι να εξυγιανθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί.
Ο όμιλος Βαρδινογιάννη σταματά τη διαβούλευση με τις τράπεζες, ταυτόχρονα ζητά από Σαββίδη, Ψυχάρη και Μπόμπολα να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις οφειλές των εργαζομένων (επισημαίνει και το φέσι 9,2 εκατ. ευρώ που έριξαν Ψυχάρης Μπόμπολας στο Mega)  αλλά και τις τράπεζες να δώσουν στο προσωπικό το μερίδιο που θα προέκυπτε αν η εταιρία εκκαθαριζόταν και το οποίο ήδη βρίσκεται στα χέρια τους.
Σε κανένα όμως σημείο της ανακοίνωσης του ομίλου Βαρδινογιάννη δεν γίνεται λόγος για πτώχευση αλλά έχει ενδιαφέρον η επισήμανση ότι δεν έχει ακόμα εμφανιστεί άλλος επενδυτής.
Και ενώ δεν γίνεται λόγος για πτώχευση λίγο μετά την ανακοίνωση του ομίλου Βαρδινογιάννη ακολουθεί ανακοίνωση της Τηλέτυπος που δημοσιοποιεί ότι έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΣτΕ η οποία θα συζητηθεί στις 2 Μαρτίου όταν και θα συζητηθούν οι αιτήσεις και άλλων τηλεοπτικών σταθμών.
Επιπλέον φαίνεται να βραχυκυκλώνει και το ΕΣΡ στο οποίο απεστάλλησαν οι θέσεις της Τηλέτυπος για τη δυνατότητα του Συμβουλίου να επιβάλλει τη διακοπή της εκπομπής του σταθμού στις 28/02 λόγω της μη συμμετοχής στο διαγωνισμό.
Με όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται:
1.Το ΕΣΡ είναι απίθανο να αναλάβει το ρίσκο να ρίξει το σήμα του Τηλέτυπου στις 28/02. Γιατί αν το κάνει και το ΣτΕ ακυρώσει το διαγωνισμό είναι προφανές ότι ο σταθμός θα εγείρει τεράστιες ύψους αγωγές κατά του δημοσίου και του ΕΣΡ για οικονομική ζημία.
2.Οι τράπεζες είναι απίθανο να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων του σταθμού ή να κινηθούν επιθετικά και να τον πτωχεύσουν στο άμεσο μέλλον και μέχρι να κριθεί η τύχη του διαγωνισμού. Αν το κάνουν και ο σταθμός σταματήσει να εκπέμπει και κερδηθεί  η μάχη του ΣτΕ κινδυνεύουν να διωχθούν για απιστία σε βάρος των μετόχων τους.
3.Οι τράπεζες θα γίνουν δέκτες των πιέσεων των εργαζομένων να καταβάλλουν το μερίδιο που αναφέρει ο όμιλος Βαρδινογιάννη ότι τους αναλογεί αλλά και θα αρχίσουν να ανησυχούν για τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι με τις αντιδράσεις τους να οδηγήσουν σε διακοπή λειτουργίας το Mega.
4.Η κυβέρνηση θα πιέζεται πολιτικά μετά τα υπονοούμενα για τους χειρισμούς που έγιναν στην προσπάθεια υπαγωγής στο άρθρο 106β του Mega και
5.Οι οικογένειες Ψυχάρη, Μπόμπολα, Σαββίδη επανέρχονται εκ νέου στο προσκήνιο για τις οφειλές που έχουν στο Mega.
Και αν η πλευρά Ψυχάρη δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται, η περίπτωση Μπόμπολα είναι διαφορετική καθώς φέσωσε με αρκετά εκατομμύρια το Mega.
Στην περίπτωση Σαββίδη είναι προφανές ότι μετά τα μεγάλα λόγια για τα χρήματα που θα έβαζε θα πρέπει να δώσει μια απάντηση γιατί πούλησε τη συμμετοχή του όταν το Mega θα μπορούσε να σωθεί με λιγότερα από εκείνα που ο ίδιος δήλωσε ότι θα έβαζε.
Η πρώτη απάντηση είναι βέβαια ότι πούλησε αλλά κανένας δεν πιστεύει ότι αυτό είναι πραγματικό γεγονός καθώς υπάρχουν οι απαγορεύσεις του νόμου που θα ενεργοποιούνταν μετά την εξαγορά του Έψιλον.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ

Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η αίτηση αυτή στρέφεται κατά της απόφασης του Ε.Σ.Ρ. να εφαρμόσει τον ν. 4339/2015 για την διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης επτά τηλεοπτικών αδειών, της απόφασης του Υπουργού Ψ.Π.Τ.Ε. με αριθμό 1830/2017 (που αφορά τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών) και της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ψ.Π.Τ.Ε. με αριθμό 2178/2017 (που αφορά τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των επτά δημοπρατούμενων αδειών).
Με την αίτηση της η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ζητά την ακύρωση των ως άνω αποφάσεων και της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Προσδιορίστηκε ως ημερομηνία συζήτησης της αιτήσεως ακυρώσεως η 02/03/2018, ημερομηνία στην οποία θα συζητηθούν και οι σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών.
Περαιτέρω, η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. έστειλε σήμερα, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Ε.Σ.Ρ., εκτενή επιστολή αναφορικά με τις προβλέψεις του ν. 4339/2015 για το ενδεχόμενο δυνατότητας διακοπής της λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού που δεν συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία μετά την 28/02/2018. Τέλος ενημέρωσε το Ε.Σ.Ρ. για την άσκηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της αιτήσεως ακυρώσεως  κατά του ν. 4339/2015 και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης