Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε σενάριο – σοκ με πτώση του Γενικού Δείκτη στο 31,7% θα υποβάλει τις τράπεζες η ΕΒΑ

Σε σενάριο – σοκ με πτώση του Γενικού Δείκτη στο 31,7% θα υποβάλει τις τράπεζες η ΕΒΑ
Στις επιπτώσεις «ελεύθερης» πτώσης του ΧΑ και έκρηξης των ομολογιακών αποδόσεων θα εξετασθούν οι ελληνικές τράπεζες
Πέραν από τα μακροοικονομικά δεδομένα βάσει των οποίων θα εξετασθεί η αντοχή των τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) φροντίζει να εξετάσει και τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτήν και ένα σοκ που μπορεί να προέλθει είτε από κάθετη υποχώρηση των μετοχικών αποτιμήσεων είτε από «έκρηξη» στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Ως εκ τούτου οι ελληνικές τράπεζες θα εξετασθεί κατά πόσο μπορούν να «αντέξουν» ενδεχόμενο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου να υποχωρήσει κατά 30,9% (2018), 28,2% (2019) και 22,2% (2020).



Όπως αναφέρει η ΕΒΑ, μιλώντας για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θέτει την παραπάνω προϋπόθεση καθώς οποιαδήποτε ισχυρή διόρθωση στις αποτιμήσεις των μετοχών, μπορεί να επηρεάσει κυρίως την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μία «επιθετική» αποχώρηση των οποίων πλήττει όχι μόνο τους μεμονωμένους χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά το σύνολο της οικονομίας.
Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμη «βαρύ σενάριο» στο οποίο θα εξετασθούν οι ελληνικές τράπεζες και αυτό αφορά την έκρηξη στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Η ΕΒΑ θέτει ως «σημείο εκκίνησης» απόδοση 6,1% για το 10ετές κεφάλαιο και στο
βασικό σενάριο, οι αποδόσεις του 10ετούς θα διαμορφωθούν σε 5,5% φέτος, 5,7% το 2019 και 6% το 2020.
Στο δυσμενές σενάριο, υπολογίζεται αύξηση έναντι του βασικού σεναρίου κατά 131, 133 και 126 μονάδες βάσης αντίστοιχα για την περίοδο 2018-2020.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης