Τελευταία Νέα
Πολιτική

Spiegel: Η εύνοια του Erdogan είναι για την Αθήνα σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα

Spiegel: Η εύνοια του Erdogan είναι για την Αθήνα σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα
«Εάν η παράδοση των Τούρκων αξιωματικών είναι ο μόνος τρόπος για να κατευναστεί ο θυμός του Erdogan, τότε οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν μάταιες»
Η εύνοια του Erdogan είναι για την Αθήνα σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε δημοσίευμά του για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
«Μετά από 18 μήνες κράτησης χωρίς την απόδοση κατηγοριών ο Suleyman Ozkaynakci πίστευε ότι ήταν επιτέλους ελεύθερος.
Το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου, Έλληνες αξιωματούχοι της υπηρεσίας ασύλου ήρθαν στο κελί του για να του ανακοινώσουν τα καλά νέα:
Η Ελλάδα θα του χορηγούσε άσυλο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως τονίζεται, η απόφαση είχε ληφθεί από μια ανεξάρτητη αρχή ασύλου
Η ανεξάρτητη αρχή δεν είχε αρκετές αποδείξεις ότι ο Ozkaynakci ήταν πραγματικά εμπλεκόμενος στο  πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdoganτο 2016.
Ο Τούρκος αξιωματικός βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με  πολιτικές διώξεις στην πατρίδα του.
«Ο Ozkaynakci, ο οποίος κατέφυγε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016 με επτά άλλους στρατιώτες, ήταν πολύ χαρούμενος - και για πρώτη φορά ελεύθερος.
Αλλά η χαρά του δεν κράτησε πολύ.
Αρκετά απροσδόκητα, η ελληνική κυβέρνηση διέταξε το δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφαση ασύλου, ώστε να μην επιβαρύνει τις τουρκικές-ελληνικές σχέσεις.
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση κέρδισε την πρώτη ακρόαση.
Το δικαστήριο στην Αθήνα ανέστειλε το άσυλο του Ozkaynakci επικαλούμενη το "δημόσιο συμφέρον".
Θα υπάρξει επίσημη ακρόαση στις 15 Φεβρουαρίου.
Ο Ozkaynakci επέστρεψε πίσω στο παλιό κελί του», σημειώνει το Spiegel.
Σύμφωνα με το Spiegel, η υπόθεση των οκτώ δραπετών Τούρκων αξιωματικών αποτελεί μια μεγάλη πληγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Άγκυρα απαίτησε πολλές φορές από την Αθήνα να παραδώσει τους αξιωματικούς στην Τουρκία, με τον Erdogan να τους χαρακτηρίζει προδότες.
Η Ελλάδα διαβεβαίωσε την τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεργαστεί.
Η Αθήνα στηρίζεται στην Άγκυρα,  δεδομένης της προσφυγικής κρίσης και της προσπάθειας να διατηρηθεί η ηρεμία στο Αιγαίο.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι οι Τούρκοι πραξικοποιηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του.
Λοιπόν, δεδομένης της απόφασης ασύλου, η οποία έχει αποσυρθεί προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νόμιμες επιλογές της για να τους αρνηθεί το δικαίωμα διαμονής, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
Φαίνεται μάλιστα ότι η Αθήνα έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες των τουρκικών αρχών εναντίον των "οκτώ".
Το σκεπτικό για την άρνηση ασύλου επαναλαμβάνεται στην Άγκυρα - οι ισχυρισμοί που το Ανώτατο Δικαστήριο είχε θεωρήσει προηγουμένως ανεπαρκείς.
«Έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι είναι πραξικοπηματίες», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Ιωάννης Μουζάλας την Τρίτη βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Ξαφνικά, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται επίσης πρόθυμη να πιστέψει την υπόσχεση του Erdogan ότι θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη για τους Τούρκους αξιωματικούς - παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο στην Αθήνα είχε καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Ο χειρισμός της υπόθεσης έχει προκαλέσει την κατακραυγή από δικηγόρων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοουμένων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι συνήγοροι των Τούρκων αξιωματικών φοβούνται ότι οι πελάτες τους θα θυσιαστούν για να τεθεί υπό έλεγχο ο θυμός του Erdogan.
"Η ελληνική κυβέρνηση εκφοβίζεται από την Άγκυρα", δηλώνει στο Spiegel Online o Όμηρος Ζέλιος.
Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας πως εάν η παράδοση των Τούρκων αξιωματικών είναι ο μόνος τρόπος για να κατευναστεί ο θυμός του Erdogan, τότε οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν μάταιες, σε πολιτικό, νομικό και ηθικό επίπεδο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης