Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Οι αυξήσεις στα καύσιμα στις πλάτες των καταναλωτών – Τα αίτια

Deutsche Welle: Οι αυξήσεις στα καύσιμα στις πλάτες των καταναλωτών – Τα αίτια
Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στο Ιράν, με συνέπειες για τους καταναλωτές
Αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές καυσίμων αναμένεται να βρεθούν οι καταναλωτές και μάλιστα, εν μέσω του χειμώνα θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Η αιτία για τη σημερινή εξέλιξη των τιμών του αργού πετρελαίου, όπως γράφει η  Deutsche Welle , εντοπίζεται στην παγκόσμια αγορά και μάλιστα, μετά την έλευση του 2018 ενισχύονται οι παράγοντες που δικαιολογούν την αυξητική τάση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle , η τιμή του βαρελιού για το αργό πετρέλαιο του σημαντικού για την ευρωπαϊκή αγορά είδους Μπρεντ αναρριχήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε 68,27 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015, ενώ μέσα στο διάστημα των τελευταίων τριών εβδομάδων η τιμή του Μπρεντ αυξήθηκε κατά 10%.
Αισθητές στους καταναλωτές οι  αυξήσεις στο ντίζελ
Ήδη, αισθητή έγινε από τους καταναλωτές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με στοιχεία του εξειδικευμένου γερμανικού ιστότοπου Clever-tanken.de, η τελευταία εξέλιξη της τιμής του αργού πετρελαίου , με την αύξηση του κόστους για πετρέλαιο κίνησης (ντίζελ).
Στα γερμανικά πρατήρια καυσίμων η τιμή του ντίζελ τον Δεκέμβριο ανήλθε κατά μέσο όρο σε 1,18 ευρώ ανά λίτρο και σύμφωνα με τον γερμανικό ιστότοπο, ήταν η υψηλότερη μέση τιμή που καταγράφηκε για έναν μήνα του 2017, ενώ πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που αυξήθηκαν οι τιμές σε όλα τα είδη καυσίμων μετά από μια τετραετία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, είναι ποικίλα τα αίτια  για το ανοδικό ράλι τιμών στην αγορά καυσίμων.
Μεταξύ αυτών , όπως επισημαίνει ο ειδικός αναλυτής της αγοράς πρώτων υλών Will Yun , στην κορεατική εταιρεία Hyundai Futures,  ήταν το κλείσιμο του δικτύου αγωγών FPS στη Βόρεια Θάλασσα λίγο πριν την εκπνοή του 2017.
Μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής, υπήρξε παροδική διακοπή της άντλησης για λογαριασμό της Μ. Βρετανίας στη Βόρεια Θάλασσα.
Ακόμη ένας λόγος για την αύξηση των τιμών είναι,  κατά τον ειδικό,  η βομβιστική επίθεση που έπληξε πρόσφατα έναν σημαντικό αγωγό πετρελαίου στη Λιβύη.
Επιπλέον, η διακύμανση των τιμών επηρεάζεται από την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας και τον περιορισμό της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), μέλος του οποίου είναι και το Ιράν.
Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει τη χώρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, σύμφωνα με τον Will Yun.
Οι ΗΠΑ ρυθμιστικός παράγοντας
Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του ειδικού αναλυτή της Commerzbank E. Weinberg, ο οποίος, όπως αναφέρει η  Deutsche Welle , υπογραμμίζει ότι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι ενδεχόμενη όξυνση της κρίσης στο Ιράν ενδέχεται να βάλει φραγμούς στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, που ανέρχονται σήμερα σε περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Πάντως, ο επικεφαλής του ιστοτόπου Clever-tanken.de, St. Bock,  δεν εκτιμά ότι οι τιμές των καυσίμων πρόκειται σύντομα να κινηθούν πτωτικά εντός του 2018.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, συμβουλή του προς τους οδηγούς είναι να συγκρίνουν πάντα τις τιμές στα πρατήρια καυσίμων.
Οι ειδικοί,  παρά τους παράγοντες που προκαλούν άνοδο των τιμών, προβλέπουν ότι η σημερινή τάση μακροπρόθεσμα θα τερματιστεί και μάλιστα, καθοριστικό ρόλο εκτιμάται ότι παίζουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσο πιο πολύ ανεβαίνει στην παγκόσμια αγορά η τιμή του πετρελαίου, τόσο πιο συμφέρουσα καθίσταται η συγκριτικά ακριβή και περιβαλλοντικά αμφιλεγόμενη εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου με τη λεγόμενη μέθοδο του fracking.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής Will Yun, «ενδέχεται σύντομα να τελειώσει αυτό το ράλι, διότι το σημερινό επίπεδο τιμών οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης