Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών και τεχνολογικών πιέσεων

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών και τεχνολογικών πιέσεων
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών 
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (06/12/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεχόμενα πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο, αλλά και από γεωπολιτικές ανησυχίες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,11% χαμηλότερα, στις 386,32 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,28%, στις 7.348,03 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 0,38% και έκλεισε στις 12.998,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,02% χαμηλότερα, στις 5.374,35 μονάδες.


Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν βρεθεί υπό πίεση τελευταία, εν μέσω ανησυχιών ότι η έκρηξη της αγοράς επεξεργαστών θα μπορούσε σύντομα να τερματιστεί.
Ο κλάδος κατέγραψε απώλειες έως και 1% ενδοσυνεδριακά, πριν «μαζέψει» την πτώση και κλείσει κατά 0,56% χαμηλότερα.
Τις μεγαλύτερες απώλειες της σημερινής συνεδρίασης κατέγραψαν οι κλάδοι των τραπεζών και των αυτοκινήτων, υποχωρώντας σχεδόν κατά 1% ο καθένας.
Στον αντίποδα, ο κλάδος τροφίμων και ποτών ενισχύθηκε κατά 0,8%.
Εν τω μεταξύ, κραχ κατέγραψε η μετοχή της Steinhoff, σημειώνοντας «βουτιά» 63%, καθώς ο όμιλος λιανεμπορίου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια έρευνα για λογιστικές παρατυπίες μετά την παραίτηση του διευθύνοντος σύμβουλου.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο γεωπολιτικό πεδίο, όπου στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανησυχίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Κοντά σε χαμηλά οκτώ ημερών βρέθηκε σήμερα η στερλίνα, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα ασκεί σημαντικές πιέσεις στο βρετανικό νόμισμα, απομακρύνοντας τους επενδυτές.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε σήμερα πως έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί «μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα».
Την ίδια ώρα, ανησυχίες στους επενδυτές προκαλεί η επικείμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σε διάγγελμα που θα απευθύνει σήμερα το βράδυ, ο Trump θα ανακοινώσει την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας έτσι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μια αμφιλεγόμενη κίνηση που έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις από την Τουρκία και αλλού.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, τον όγδοο συνεχόμενο μήνα ανόδου κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά (6/12) στοιχεία της Markit, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί του από το 2006.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδων τον Οκτώβριο, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης ενισχύθηκε και σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε σε Γαλλία και Γερμανία, με τους δείκτες να διαμορφώνονται στις 54,6 και 51,2 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα, ο κλάδος υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών στην Ιταλία, στις 49,2 μονάδες.
Η υψηλότερη ζήτηση βοήθησε στην αύξηση της στελέχωσης στον κλάδο για 25ο συνεχόμενο μήνα, με το ρυθμό ανόδου ωστόσο να είναι πιο περιορισμένος σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης