Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες 1,4% για το πετρέλαιο, με το «βλέμμα» στον ΟΠΕΚ - Στα 58,11 δολ.

Απώλειες 1,4% για το πετρέλαιο, με το «βλέμμα» στον ΟΠΕΚ - Στα 58,11 δολ.
Με απώλειες 1,4% έκλεισε το πετρέλαιο, στα 58,11 δολ. ανά βαρέλι, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ αυτή την εβδομάδα
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (27/11/2017) το πετρέλαιο, υποχωρώντας από τα υψηλά δύο ετών, εν μέσω των προοπτικών αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ, αλλά και της αβεβαιότητας σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ αυτή την εβδομάδα.
Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ έκλεισε με απώλειες 1,4% ή 84 σεντς, στα 58,11 δολ. ανά βαρέλι.
Την Πέμπτη (30/11) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών, κατά την οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πέρα από τον Μάρτιο του 2018.
Την περασμένη Παρασκευή (24/11), η Ρωσία ανέφερε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την επέκταση της συμφωνίας.
Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας επέκτασης, ενώ σήμερα υπήρξαν ενδείξεις ότι η χώρα ίσως δυσκολευτεί να συμμορφωθεί.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε επικαλούμενο πηγές πως η παραγωγή πετρελαίου από το ρωσικό project Sakhalin-1 αναμένεται να αυξηθεί κατά 25%, στα 250.000-260.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής στα ζητήματα εμπορευμάτων της Citigroup, Ed Morse, προειδοποίησε σήμερα πως η αγορά θα απογοητευτεί από την επικείμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει επέκταση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2018.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Morse σε δηλώσεις που παραχώρησε στο Bloomberg, «υπάρχει ένας ενθουσιασμός στην αγορά σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για επέκταση των περικοπών μέχρι το τέλος του 2018», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσει απογοήτευση απέναντι σε αυτό που έρχεται στις 30 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στον «μαύρο χρυσό» ασκούν οι ενδείξεις αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Η αμερικανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 15% από τα μέσα του 2016, στα 9,66 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όχι πολύ μακριά από τα αντίστοιχα επίπεδα που ισχύουν στους κορυφαίους παραγωγούς Ρωσία και Σαουδική Αραβία.
Την ίδια ώρα, η αυξανόμενη δραστηριότητα διύλισης σημαίνει ότι η παραγωγή πιθανώς θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Οι αμερικανές ενεργειακές εταιρείες αύξησαν την περασμένη εβδομάδα τον αριθμό των πλατφορμών τους εξόρυξης πετρελαίου, με τον μηνιαίο συνολικό αριθμό να αυξάνεται για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2017, στις 747 ενεργές πλατφόρμες, καθώς οι παραγωγοί προσελκύονται από την άνοδο των τιμών του αργού.
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης