Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε υψηλό 2 ετών το πετρέλαιο - Κέρδη 0,6%, στα 57,17 δολ. ανά βαρέλι

Κοντά σε υψηλό 2 ετών το πετρέλαιο - Κέρδη 0,6%, στα 57,17 δολ. ανά βαρέλι
Στήριξη στις περικοπές στην παραγωγή από μεγάλους εξαγωγείς, αλλά και στις συνεχιζόμενες ανησυχίες γύρω από τη Σαουδική Αραβία
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (09/11/2017) το πετρέλαιο, βρίσκοντας στήριξη στις περικοπές στην παραγωγή από μεγάλους εξαγωγείς, αλλά και στις συνεχιζόμενες ανησυχίες γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο του 2017 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της χώρας στο Reuters.
Αρκετοί αναλυτές ανέφεραν ότι οι τιμές ενισχύθηκαν επίσης από τις ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι ο Σαουδάραβας βασιλιάς Salman θα παραχωρήσει τον θρόνο στο γιο του, τον πρίγκιπα Mohammed Bin Salman.
Οι τιμές του πετρελαίου είχαν δεχτεί ώθηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από ένα μαζικό κύμα συλλήψεων κατά της διαφθοράς στη χώρα.
Την ίδια ώρα, στήριξη στο πετρέλαιο προσφέρει και το εκρηκτικό κλίμα στη Μέση Ανατολή, μετά την παραίτηση του λιβανέζου πρωθυπουργού Saad al-Hariri.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η παραίτηση του Hariri δεν έγινε με τη θέλησή του αλλά κατόπιν πιέσεων της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ο λιβανέζος πρωθυπουργός στήριξε τη Χεζμπολάχ, τη δύναμη ισχύος του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του «Al Arabiya» ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο, ενώ σε αντίστοιχες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις προχώρησαν επίσης το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.
Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ έκλεισε με κέρδη 0,6% ή 36 σεντς, στα 57,17 δολ. ανά βαρέλι, όχι πολύ μακριά από το υψηλό άνω των 2 ετών των 57,35 δολ. που είχε «αγγίξει» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, το συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου για το Brent ενισχύθηκε κατά 0,7% ή 44 σεντς, στα 63,93 δολ. ανά βαρέλι, κοντά στα 64,27 δολ. - που ήταν το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2015.
Χθες, το πετρέλαιο είχε δεχτεί πιέσεις από τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ), που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών, που ανέμεναν μια μείωσή τους κατά 2,9 εκατ. βαρέλια.
Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές εισαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 1,07 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ ανήλθε στα 9,62 εκατ. βαρέλια την ημέρα - το υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ θα συνεδριάσει στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη και αναμένεται να αποφασίσει μια επέκταση της συμφωνίας για τις περικοπές της παραγωγής, που λήγει τον Μάρτιο του 2018.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης