Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαίοι πολίτες που είχαν ενταχθεί στον ISIS, θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους

Ευρωπαίοι πολίτες που είχαν ενταχθεί στον ISIS, θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους
Στη Γαλλία οι οικογένειες περίπου 20 γυναικών οι οποίες έφυγαν για να ζήσουν στο "χαλιφάτο" ζητούν από τον πρόεδρο Emmanuel Macron
Αντιμέτωπες με την επιστροφή των πολιτών τους -ή με την επιθυμία τους να επιστρέψουν- που είχαν φύγει για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία προκρίνουν τη διαχείριση του προβλήματος από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, αναγνωρίζοντας όμως ότι ορισμένες φορές πράττουν κατά περίπτωση.
Με συνεντεύξεις τους σε μέσα ενημέρωσης ή, εμμέσως, με τις εκκλήσεις των οικογενειών τους, οι Ευρωπαίοι πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν στη Συρία ή το Ιράκ μετά τις ήττες του ΙΚ στο πεδίο των μαχών, ζητούν το τελευταίο διάστημα να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις χώρες τους.
"Κυρία καγκελάριε, θέλω να επιστρέψω με το παιδί μου, βοηθήστε μας.
Δεν χρειάζεται να φοβάστε, δεν είμαι τρομοκράτισσα" δηλώνει, μιλώντας γερμανικά, μια γυναίκα που κρατά στην αγκαλιά της ένα μωρό.
Το βίντεο που εικονίζει μία 31χρονη, από τη Φραγκφούρτη, αναρτήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Zeit.
Είχε συλληφθεί πρόσφατα μαζί με τα τρία παιδιά της από Κούρδους μαχητές στη Ράκα, το προπύργιο του ΙΚ στη Συρία.
Όμως το Βερολίνο αρνήθηκε να της παράσχει βοήθεια και η τύχη της παραμένει άγνωστη.
Σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, 950 Γερμανοί εντάχθηκαν στο ΙΚ από το 2011. Από αυτούς, περίπου το ένα τρίτο επέστρεψαν στη Γερμανία ενώ 150 σκοτώθηκαν.
"Θεωρούμε επικίνδυνη την επιστροφή στη Γερμανία αυτών των παιδιών των τζιχαντιστών που υπέστησαν πλύση εγκεφάλου σε μια εμπόλεμη ζώνη, αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να τον λάβουμε υπόψη μας" σχολίασε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.
Στη Γαλλία, όπου οι οικογένειες περίπου 20 γυναικών οι οποίες έφυγαν για να ζήσουν στο "χαλιφάτο" ζητούν από τον πρόεδρο Emmanuel Macron να τις επαναπατρίσει μαζί με τα παιδιά τους, οι αρχές τηρούν αυστηρή στάση.
"Αν πρόκειται για το Ιράκ, τα πρόσωπα που βρίσκονταν σε ιρακινό έδαφος και αιχμαλωτίστηκαν, θα δικαστούν στο Ιράκ" επανέλαβε σήμερα η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων.
"Για τη Συρία, αν υπάρχουν Γάλλοι υπήκοοι στο συριακό έδαφος που κρατούνται από διάφορες αρχές, ενημερώνεται η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Τα πρόσωπα που θα επιστρέψουν στη γαλλική επικράτεια γνωρίζουν ότι μπορεί να διωχθούν δικαστικά", εξήγησε.
Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, περίπου 1.700 Γάλλοι έφυγαν για να ενταχθούν με τους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ μετά το 2014.
Από αυτούς, οι 278 σκοτώθηκαν (ενδέχεται όμως να είναι περισσότεροι) και 302 (244 ενήλικοι και 58 ανήλικοι) επέστρεψαν στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης