Τελευταία Νέα
Οικονομία

Aγεφύρωτο χάσμα με τους δανειστές για τα προνοιακά επιδόματα - «Αγκάθι» η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών

Aγεφύρωτο χάσμα με τους δανειστές για τα προνοιακά επιδόματα - «Αγκάθι» η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών
Συμφωνήθηκε η θέσπιση κατωτάτου  πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών καθώς στην πρώτη συνάντηση με τους δανειστές (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Φωτίου που ολοκληρώθηκε νωρίτερα διαπιστώθηκε αγεφύρωτο χάσμα με τους δανειστές.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η ελληνική πλευρά έχει "τρέξει" τουλάχιστον 14 σενάρια που βασίζονται στα αντίμετρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο του 2017 τα οποία προβλέπουν τη στήριξη των οικογενειών με επιπλέον 260 εκατ. ευρώ κατά το 2019.
Ωστόσο αντίστοιχο κονδύλι αναζητείται και για το 2018 καθώς δεν είναι δυνατόν να σημειώνονται τόσο μεγάλες διαφορές στις παροχές από τη μία χρόνιά στην άλλη.
Η Παγκόσμια Tράπεζα προτείνει αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.
Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως.  
Ένα από τα σενάρια που προτείνει η παγκόσμια Τράπεζα  είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ.
Δηλαδή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) μηνιαίως.  
Κύκλοι του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων.    
Στο στόχαστρο όμως θα τεθούν το εκπαιδευτικό επίδομα ενώ θα αλλάξουν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Αντίθετα συμφωνήθηκε η θέσπιση κατωτάτου  πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης.
Μάλιστα στην περίπτωση που η χήρα/ος έχει ανήλικα η παιδιά που σπουδάζουν στο ποσό της σύνταξης θα προστίθενται άλλα 384 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας «πάγωσε» την έκδοσή των συντάξεων χηρείας από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι νέες συντάξεις χηρείας  δεν ξεπερνούν τα 180 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης