Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Socrates

Πορτογαλία: Κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Socrates
 κατηγορούμενος έχει επανειλημμένα αρνηθεί με πολλές ευκαιρίες κάθε ενοχή του
Πορτογάλοι εισαγγελείς απήγγειλαν επισήμως την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2917, κατηγορίες σε βάρος του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Jose Socrates για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα, ανακοινώθηκε από την εισαγγελία.
Ούτε ο Socrates ούτε οι συνήγοροί του ήταν διαθέσιμοι για σχόλια, ωστόσο ο κατηγορούμενος έχει επανειλημμένα αρνηθεί με πολλές ευκαιρίες κάθε ενοχή του και υποστηρίζει πως οι κατηγορίες είναι πολιτικά υποκινούμενες.
Ένα κατηγορητήριο 4.000 σελίδων συντάχθηκε μετά από τετραετή έρευνα, το οποίο κατηγορεί τον Socrates ότι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο και έλαβε εκατομμύρια ευρώ σε ένα σχέδιο καταστρατήγησης, της πρώην τραπεζικής αυτοκρατορίας Espirito Santo και της Portugal Telecom.
Και οι δύο οργανισμοί έχουν πάψει να υφίστανται, προκαλώντας ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ στους φορολογούμενους και τους μετόχους, και ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για άλλα εγκλήματα σε ξεχωριστές έρευνες.
Ο Socrates, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2011, συνελήφθη το 2014 λόγω υποψίας για διαφθορά και πέρασε μήνες στη φυλακή, πριν μεταφερθεί σε κατ 'οίκον περιορισμό, ενώ οι εισαγγελείς και η αστυνομία συνέχισαν την έρευνα για να παραδώσουν το επίσημο κατηγορητήριο.
Ο Socrates παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργό στη μέση της δεύτερης τετραετούς θητείας του το 2011 καθώς η κλιμακούμενη κρίση του χρέους, τον ανάγκασε να ζητήσει ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης, το οποίο επέβαλε οδυνηρά μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία.
Στη συνέχεια οι Σοσιαλιστές ανέκτησαν την εξουσία το 2015 υπό τον πρωθυπουργό Antonio Costa, ο οποίος ήταν υπουργός στην πρώτη θητεία του Socrates.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης