Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τα περί «ρεαλιστικής» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

FT: Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τα περί «ρεαλιστικής» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο ακόμα αν εφαρμοστεί πλήρως το ελληνικό πρόγραμμα
Για διατήρηση της πίεσης του ΔΝΤ προς στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι Financial Times σε δημοσίευμα τους σχετικά με τις χθεσινές (20/7/2017) αποφάσεις του Ταμείου.
Έχοντας εγκρίνει «επί της αρχής» μια μεγάλη συμβολική ένεση μετρητών για τη χώρα, το ΔΝΤ ζητάει από τους Ευρωπαίους εταίρους να παρέχουν πιο ρεαλιστικούς στόχους προϋπολογισμού και φιλόδοξη ελάφρυνση χρέους ως αντίτιμο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ άναψε πράσινο φως σε «standby arrangement» για την Ελλάδα, μέσω της οποίας το Ταμείο θα παρέχει 1,6 δισ. ευρώ στη χώρα εάν λάβει από την ΕΕ περισσότερες διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Αλλά το ΔΝΤ επανέλαβε την κλασική προειδοποίηση του ότι το χρέος της Ελλάδα παραμένει «μη βιώσιμο».
Τα μετρητά θα δοθούν μόνο μόλις του ΔΝΤ λάβει «εξειδικευμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» από την ευρωζώνη σχετικά με τα μέτρα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας που διαμορφώνεται στο 180% του ΑΕΠ.
«Όπως έχουμε πολλές φορές, ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος και χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους εταίρους» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμφωνηθεί μια στρατηγική για το χρέος που να βασίζεται σε πιο ρεαλιστικές υποθέσεις».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, είπε ότι η έγκριση της συμφωνίας από το ΔΝΤ ήταν ενθαρρυντική.
«Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται έως το τέλος των προγραμμάτων του ESM και του ΔΝΤ τον Αύγουστο του 2018 για την ανοικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς» είπε χαρακτηριστικά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης