Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δύο νεκροί και επτά σοβαρά τραυματίες από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω - Περιορισμένες ζημιές, αποκαθίσταται η κανονικότητα

Δύο νεκροί και επτά σοβαρά τραυματίες από τα 6,6 Ρίχτερ στην Κω - Περιορισμένες ζημιές, αποκαθίσταται η κανονικότητα
Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο, προβλήματα στο λιμάνι - Ελάχιστα έως καθόλου τα προβλήματα στις ξενοδοχειακές μονάδες
(upd6) Τις πληγές της μετρά η Κως ύστερα από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,6 Ρίχτερ (αναθεωρήθηκε το μέγεθος από τα 6,4 Ρίχτερ) που έπληξε σήμερα στις 1:30 τα ξημερώματα το νησί με τα μηνύματα που έρχονται από το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται στο νησί να μεταδίδουν μια αισιόδοξη εικόνα και μια αποκατάσταση της κανονικότητας.
Πάντως, ο απολογισμός είναι τραγικός.
Δύο νεκροί – ένας 30χρονος Τούρκος και ένας 22χρονος Σουηδός – και δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων οι επτά νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα.
Οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση τοίχου ενώ πολλοί τραυματίστηκαν από την πτώση οροφής σε μπαρ.
Όπως έγινε γνωστό, από τους επτά οι τέσσερις πιο σοβαρά τραυματίες (ένας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος, δύο φέρουν κατάγματα και ένας τραύμα στο κεφάλι) μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης ενώ οι άλλοι 3 παραμένουν στην Κω με ορθοπαιδικά τραύματα και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μεταφερθούν αύριο στη Ρόδο ή και την Αθήνα.
Όπως αναφέρεται, περίπου 100 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, στους περισσότερους εκ των οποίων παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν
Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους, αν και οι υλικές ζημιές περιορίζονται σε παλιά κτήρια και κατασκευές και όχι σε καινούρια κτήρια.






Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.
Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.
Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, ενώ όσον αφορά το αεροδρόμιο αυτό θα λειτουργήσει κανονικά καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Όσον αφορά τη μετασεισμική ακολουθία οι σεισμολόγοι την χαρακτηρίζουν απόλυτα φυσιολογική.
Σε δηλώσεις του ο διευθυντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης υποστήριξε ότι «ο μετασεισμός των 5.1R είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση».



Σύμφωνα με τον κ Τσελέντη  κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για τον κυρίως σεισμό αλλά πριν φτάσουμε σε τελικά συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθήσουμε για λίγα 24ωρα την εξέλιξη του φαινομένου και την χωρική κατανομή των μετασεισμών.
«Είναι 100% σίγουρο ότι η πλούσια μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες, για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεργεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην δίνουν βάση σε ανεύθυνες διαδόσεις αλλά να συμβουλεύονται τα αρμόδια όργανα της πολιτείας» είπε ο κ.Τσελέντης.

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Κω

Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις, ενημερώνει με δελτίο Τύπου η Fraport Greece, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί στο νησί.
Οπως τονίζεται, η εταιρία προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών και πτήσεων και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου. Έχει ελεγχθεί διεξοδικά ο διάδρομος προσγείωσης- απογείωσης καθώς και όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις για τυχόν ζημιές.

Επισημαίνεται ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, ενώ στους χώρους που υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές πραγματοποιείται ήδη καθαρισμός και αποκατάσταση, ενώ οι άνθρωποι της Fraport Greece εργάζονται εντατικά, προκειμένου το αεροδρόμιο να είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως όλες τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των εθνικών φορέων διαχείρισης κρίσεων.

Τσίπρας: Λεπτό προς λεπτό η Κως επιστρέφει στην κανονικότητα

Την θέση ότι «λεπτό προς λεπτό το νησί επιστρέφει στην κανονικότητα» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του κατά την υποδοχή της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας F. Mogherini, με την οποία συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο θυμάτων, υποστήριξε ότι η περιοχή μας είναι περιοχή με πολλούς σεισμούς και πως πρέπει να ζήσουμε με αυτό και να υπερβούμε τις δυσκολίες.
Από την πλευρά της η κα.Mogherini εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό, τη στήριξη της ΕΕ και την ετοιμότητά της να την επιδείξει με κάθε τρόπο.
Επιπλέον, η Ευρωπαία αξιωματούχος τόνισε ότι το νησί ήδη έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες διαφόρων ειδών, αναφερόμενη ουσιαστικά στην προσφυγική κρίση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες και έχουμε τρόπους να τις υπερβαίνουμε.
«Και είμαστε μαζί σας», συμπλήρωσε είπε η κα.Mogherini.

Τηλ. επικοινωνίες Αλ. Τσίπρα με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και τον δήμαρχο της Κω

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, και τον δήμαρχο Κω, Γιώργο Κυρίτση, είχε πριν από λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τον σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στις τηλεφωνικές συνομιλίες τονίστηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών και η ανάγκη να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος υπερβολών και δραματοποίησης, το οποίο δεν συμβάλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινότητα του νησιού, ιδιαίτερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου.

Τόσκας: Απόλυτα διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Κω – Αποκαθίσταται η κανονικότητα

Για απόλυτα διαχείριση κατάσταση στην Κω έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, ο οποίος υποστήριξε πως σταδιακά αποκαθίστανται η ζωή και η κανονικότητα στο νησί.
«Η ζωή και η κανονικότητα στο νησί αποκαθίστανται πλήρως.
Κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή κάποιες ζημιές που έχουν γίνει.
Η ευθύνη μας είναι η αποτίμηση των ζημιών και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Α
ποκαθίσταται ήδη η κανονικότητα.
Ο κόσμος κινείται χωρίς πανικό.
Και οι τουρίστες.
Δεν υπάρχει πανικός» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm ο κ.Τόσκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί λίγες ώρες μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.
Την αισιόδοξη αυτή εικόνα μεταδίδει και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, ο οποίος υποστήριξε πως οι επιπτώσεις της σεισμικής δόνησης είναι περιορισμένες, πως τα κτήρια άντεξαν και ότι όλα τα θύματα ήταν σε μια κατάρρευση κτηρίου.
Ο κ.Καπάκης, οποίος βρίσκεται στο νησί και μετέχει σε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, είπε πως η ομάδα της ΕΜΑΚ που έφτασε στην Κω δεν χρειάστηκε να επέμβει, καθώς δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.
«Τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις.
Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού.
Θα ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων που έχουν υποστεί ρηγματώσεις ή ζημιές» είπε ο κ.Καπάκης, τονίζοντας σε ότι αφορά το λιμάνι της Κω ότι δύτες εξετάζουν τις ζημιές που έχει υποστεί.
Όπως είπε, αντίστοιχο έλεγχο θα κάνει και άλλο κλιμάκιο, με στόχο «πολύ γρήγορα τουλάχιστον ένα μέρος του λιμανιού να δοθεί στη λειτουργία», ενώ σημείωσε ότι «το αεροδρόμιο θα λειτουργεί κανονικά».

Ελάχιστα έως καθόλου τα προβλήματα στις ξενοδοχειακές μονάδες

Ελάχιστα έως καθόλου είναι τα προβλήματα στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κω μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που «χτύπησε» σήμερα τα ξημερώματα το νησί.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνός υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους ελέγχους που πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί σε κτήρια στην πόλη της Κω κλιμάκια μηχανικών, οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση και τις επόμενες ώρες και ημέρες ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

Δέδες (γ.γ. Υποδομών): Δεν υπάρχουν ζημιές στον οικιστικό ιστό της Κω – Όλη η προσπάθεια να επαναλειτουργήσει το λιμάνι

Την θέση ότι όλες οι προσπάθειες των υπευθύνων εστιάζονται στην επαναλειτουργία του λιμανιού ή έστω τη μερική του λειτουργία διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γ. Δέδες αναφερόμενος στις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή δόνηση των 6,4 Ρίχτερ στην Κω.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Δέδες είπε ότι ζημιές στον οικιστικό ιστό δεν υπάρχουν, πέραν εκείνων στην παλαιά πόλη.
Όπως είπε ο κ.Δέδες, το απόγευμα αναμένεται να μεταβούν στο νησί τέσσερις ειδικοί λιμενολόγοι της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών, έναςκαθηγητής του ΕΜΠ ειδικός στα λιμενικά έργα καθώς και άλλοι ειδικοί, για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο λιμάνι και να προτείνουν λύσεις για την επαναλειτουργία του έστω και τη μερική.
Ο κ. Δέδες είπε ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που υπήρχε με τον έλεγχο διαβατηρίων (Σένγκεν) καθώς λειτουργούσε σε υποδομή μέσα στο λιμάνι, ενώ υπογράμμισε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την καλύτερη αξιοποίηση των δύο μικρότερων λιμανιών στο νησί, στο Μαστιχάρι και την Κέφαλο.

Τζανακόπουλος: Η ζωή στην Κω επιστρέφει στην κανονικότητα – Άμεση η κινητοποίηση της κυβέρνησης

Την θέση ότι η ζωή στην Κω επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα ύστερα από τα 6,4 Ρίχτερ που χτύπησαν σήμερα τα ξημερώματα το νησί διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν άμεση η κινητοποίηση της κυβέρνησης.
«Η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Λέσβου» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 Fm ο κ.Τζανακόπουλος, υπονοώντας ότι  η κατάσταση στην Κω είναι σαφώς καλύτερη.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άμεση ήταν η κινητοποίηση της κυβέρνησης καθώς από τις 4:00 το πρωί, τρεις υπουργοί ήταν στο νησί της Κω.
«Το θέμα στο οποίο εστιάζονται οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή, είναι στην αποκατάσταση της πρόσβασης από θαλάσσης, αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές.
Τέσσερις ειδικοί μεταβαίνουν για το σκοπό αυτό στο νησί και αν κρίνουν ότι οι ζημιές δεν είναι άμεσα επιδιορθώσιμες, τότε υπάρχει ήδη εναλλακτικό σχέδιο» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως οι λιμενικές υποδομές άντεξαν.
Ο κ.Τζανακόπουλος είπε πως από τη σεισμική δόνηση πλήγματα δέχθηκαν δύο εκκλησίες και το τζαμί του νησιού, ενώ πέντε άνθρωποι μεταφέρονται αεροπορικώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, στους οποίους και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση».
«Σιγά σιγά η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος. Και, παρότι ο σεισμός ήταν μεγάλος, η κατάσταση δεν έχει σχέση με την Βρίσα, αφού στην Κω οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες.
Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας και την έξοδο στις αγορές μετά την απόφαση του ΔΝΤ, ο κ.Τζανακόπουλος είπε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
«Η απόφαση για έξοδο στις αγορές υπακούει στο στρατηγικό σχεδιασμό για την οριστική πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο του 2018,.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις των αγορών είναι θετικές» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

Παυλόπουλος: Συλλυπητήρια στα θύματα του σεισμού στην Κω – Επικοινωνία με το δήμαρχο, Γ. Κυρίτση

Τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα του σεισμού που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα την Κω καθώς και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών,εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, σε επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο της Κω, Γ. Κυρίτση.
Ο δήμαρχος της Κω ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και ιδίως για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λιμάνι και στον Μητροπολιτικό Ναό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Κυρίτση ότι οι υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βρίσκονται στην διάθεσή του καθώς και στην διάθεση των αρμόδιων αρχών.
Εν τω μεταξύ, επικοινωνία με τον κ.Κυρίτση είχε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία αφού ενημερώθηκε για τα προβλήματα από το σεισμό, εξέφρασε την την αμέριστη συμπαράσταση της στους κατοίκους.
Όπως έγινε γνωστό, κλιμάκιο του κόμματος αποτελούμενο από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινό (βουλευτή Δωδεκανήσου) και τον αρμόδιο τομεάρχη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, μεταβαίνει σήμερα στην Κω ώστε να διαπιστωθεί η έκταση των προβλημάτων και «να συμβάλει με κάθε τρόπο στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων».

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 21 Ιουλίου 08:10)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης