Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Όταν ο Orban εξυμνεί συνεργάτες των Ναζί - Ο Soros, οι Εβραίοι και η επίσκεψη Netanyahu στην Ουγγαρία

FT: Όταν ο Orban εξυμνεί συνεργάτες των Ναζί - Ο Soros, οι Εβραίοι και η επίσκεψη Netanyahu στην Ουγγαρία
Αδιαφορούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το αντισημιτικό παραλήρημα του Orban
Θορυβημένη είναι η εβραϊκή κοινότητα στην Ουγγαρία από τις επιθέσεις Orban στον George Soros, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.
Η ανησυχία όμως που εξέφρασε δημοσίως ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βουδαπέστη δεν στάθηκε αρκετή για να ακυρώσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουγγαρία, σχολιάζει ο αρθρογράφος Philip Stephens.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός συγκαταλέγεται στους αυταρχικούς ηγέτες που απεχθάνονται τη λέξη «φιλελεύθερη» στη φιλελεύθερη δημοκρατία, υποστηρίζει το άρθρο.
Ο Netanyahu, όπως και ο Orban, ανήκει στους θαυμαστές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
Ο Orban μοιάζει να θεωρεί τον εαυτό του μια εκδοχή τσέπης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Το κόμμα που κυβερνά, το Fidesz, έχει καταργήσει τους συνταγματικούς περιορισμούς και έχει αποκτήσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της δικαστικής εξουσίας.
Ο Orban καταδικάζει τις πλουραλιστικές αξίες της ΕΕ, την ίδια ώρα που τείνει το χέρι του για να εισπράττει επιταγές από τις Βρυξέλλες.
Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν κάθε τόσο την αποδοκιμασία τους.
Συνήθως όμως, αδιαφορούν.
Και αυτό δεν είναι καλό.
Τον περασμένο μήνα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξήρε τον Miklos Horthy, τον εθνικιστή ηγέτη που συνεργάστηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο με τους Ναζί για να σταλούν στα στρατόπεδα οι Εβραίοι της χώρας.
Σύμφωνα με τον Orban, ο Horthy ήταν ένας εξαίρετος ηγέτης.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των εβραϊκών οργανώσεων, ενώ το Αμερικανικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος ανακοίνωσε ότι τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν την εντύπωση πως η ουγγρική κυβέρνηση «πιστεύει ότι ο αντισημιτισμός, οι θρησκευτικές και οι φυλετικές προκαταλήψεις αξίζουν μάλλον επαίνους παρά καταδίκες».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto, ο Orban δέχεται ότι η διακυβέρνηση του Horthy είχε και μερικές «πολύ αρνητικές περιόδους».
Αυτό ήταν αρκετό για να καθησυχάσει τον Netanyahu.
Άλλοι, όμως πιστεύουν ότι η δολοφονία 565.000 Εβραίων της Ουγγαρίας είναι κάτι περισσότερο από μια «αρνητική περίοδος».
Οι κρατικές επιθέσεις εναντίον του Soros ξεκίνησαν με έναν νόμο που έκλεισε το κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, ένα ίδρυμα που χρηματοδοτούσε ο Αμερικανοούγγρος επενδυτής για την προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.
Η χώρα έχει γεμίσει τώρα με αφίσες που καταγγέλλουν τον Soros επειδή καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης Ορμπαν απέναντι στους πρόσφυγες.
Ο Soros κατηγορείται ότι στηρίζει τη «λαθρομετανάστευση».
Στην πραγματικότητα, αυτό που υποστηρίζει είναι να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για την απομάκρυνση όσων έχουν παγιδευτεί στον πόλεμο της Συρίας και να γίνουν
σεβαστές οι ποσοστώσεις της ΕΕ, υποστηρίζει ο αρθρογράφος των FT.
Αλλά ο Orban αδιαφορεί για αυτά τα πράγματα.
Πέρυσι ηγήθηκε μιας ισλαμοφοβικής εκστρατείας εναντίον των προσφύγων, ισχυριζόμενος ότι θα κλέψουν τις δουλειές των Ούγγρων και θα φέρουν στο ουγγρικό έδαφος την τρομοκρατία.
Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ποσόστωση για το προσφυγικό.
Οι αφίσες που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Βουδαπέστης και άλλων πόλεων καλούν τον πληθυσμό να μην αφήσει τον Soros να γελάσει τελευταίος.
Η αντισημιτική παραπομπή είναι σαφής: οι Εβραίοι υποτίθεται ότι γελούν τελευταίοι εις βάρος των θυμάτων τους.
Ο ίδιος ο Soros γλύτωσε από το Ολοκαύτωμα επειδή κρύφτηκε στη Βουδαπέστη και στη συνέχεια διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ περίεργο ότι η επίσκεψη του Netanyahu θα πραγματοποιηθεί.
Ο εντεινόμενος αντισημιτισμός στην κεντρική Ευρώπη θα έπρεπε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Και ο αντισημιτισμός αυτός δεν περιορίζεται στην Ουγγαρία, διαχέεται στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στην Τσεχική Δημοκρατία, καταλήγει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης