Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde σε G20: Απαραίτητη η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων

tags :
Lagarde σε G20: Απαραίτητη η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων
Η επικεφαλής του ΔΝΤ καλεί τους ηγέτες των G20 να αποφύγουν «κοντόφθαλμες» εθνικιστικές πολιτικές
Την εκτίμηση ότι είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργσία για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων τόνισε στο οικονομικό φόρουμ ZeitG20 παρουσία του γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble, η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde.
Παράλληλα η κ. Lagarde πρότεινε στην Βρετανία να μην είναι αναστρέψιμη η απόφαση για το Brexit, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα πρέπει να αφήσει ένα ανοιχτό παράθυρο επιστροφής στην ΕΕ, ενώ παράλληλα τόνισε ότι Βρετανία και ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν στενά μετά την ολοκλήρωση του Brexit.
Από την πλευρά του ο W. Schaeuble ανέφερε ότι εάν η Βρετανία θέλει να αλλάξει την απόφασή της για το Brexit, η πόρτα της Ευρώπης είναι πάντα ανοιχτή.
Να σημειωθεί ότι σε κοινή τους ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ προς τους G20 κάνουν λόγο για ανάγκης αναζωογόνησης του εμπορίου και την υποστήριξη των εργαζομένων.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ καλεί τους ηγέτες των G20 να αποφύγουν «κοντόφθαλμες» εθνικιστικές πολιτικές και να συνεργαστούν για την επίλυση των εμπορικών και οικονομικών τους διαφορών, ενώ τόνισε ότι ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες και ένα ανοικτό σύστημα συναλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ευημερία.
«Όπως έχει δείξει η ιστορία, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει η κοντόφθαλμη επιδίωξη πολιτικών μηδενικού αθροίσματος είναι να βλάψουν όλες τις χώρες», ανέφερε.
«Επειδή οι εθνικές πολιτικές αναπόφευκτα αλληλεπιδρούν σε κρίσιμους τομείς, δημιουργώντας έντονες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις χώρες, η παγκόσμια οικονομία δουλεύει καλύτερα για όλους όταν εκείνοι που χαράσσουν πολιτική εμπλέκονται σε έναν τακτικό διάλογο και εργάζονται εντός συμφωνημένων μηχανισμών για την επίλυση διενέξεων».
Το σημείωμα του ΔΝΤ για την διατήρηση της πολυµερούς συνεργασίας, έρχεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση του Trump εξετάζει την επιβολή δασμών σε ατσάλι ή σε ποσοστώσεις για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Να σημειωθεί ότι σε άρθτο της στο blog του ΔΝΤ η C. Lagarde ανέφερε χθες (6/7) ότι:
Οι προτεραιότητές μας πρέπει να περιλαμβάνουν
-Αύξησης της παραγωγικότητας: Σε πολλές οικονομίες, οι αυξημένοι πόροι για εκπαίδευση, κατάρτιση και κίνητρα που ενθαρρύνουν την Έρευνα και την Ανάπτυξη θα τονώσουν τις επενδύσεις.
Αυτό θα δώσει την αναγκαία ώθηση για το πόσο γρήγορα οι οικονομίες μπορούν να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο.
-Διαφύλαξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η τρέχουσα περίοδος ανάπτυξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων στους ισολογισμούς των εταιρειών και των τραπεζών, με τη δημιουργία απαοθεμάτων κεφαλαίων.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη βελτίωση - όχι την ανατροπή - εποπτείας και των ρυθμιστικών συστημάτων που εφαρμόζονται μετά την κρίση.
Αυτή η σύνοδος κορυφής αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για ισχυρούς κανόνες που προάγουν τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
Πάνω απ 'όλα, πρέπει να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς.
Αυτό απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την άνοδο των εισοδημάτων και για περισσότερη στήριξη σε εκείνους που αντιμετωπίζουν μειονεκτήματα από τις τεχνολογικές αλλαγές και την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση.
Στις προηγμένες οικονομίες τvn G20, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανδρών και των γυναικών στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό είναι περίπου 15%.
Το χάσμα είναι ακόμη ευρύτερο στις αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας των G20.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω τον συντονισμό που απαιτείται για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ανθρωπιστικών κρίσεων - είτε πρόκειται για επιδημίες, φυσικές καταστροφές είτε για λιμούς. Η G20 έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα, δεσμεύοντας πάνω από 1 δισ. δολάρια σε βοήθεια στα εκατομμύρια που αντιμετωπίζουν λιμό στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και τη Βορειοανατολική Νιγηρία.
Κατά τους επόμενους μήνες, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες αυτών των καταστροφικών γεγονότων.
Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει σε καλό δρόμο, αλλά θα απαιτήσει απτές πολιτικές ενέργειες και ισχυρότερη διεθνή συνεργασία για τη διατήρηση και τη διεύρυνση της δυναμικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης