Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters Breakingviews: Η Ελλάδα χορεύει ακόμα στους ρυθμούς της πολιτικής αντιπαράθεσης της Ευρώπης

Reuters Breakingviews: Η Ελλάδα χορεύει ακόμα στους ρυθμούς της πολιτικής αντιπαράθεσης της Ευρώπης
«H έλλειψη σαφήνειας εμποδίζει την ώθηση που χρειάζεται η Ελλάδα»
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να χορεύει στους ρυθμούς της πολιτικής αντιπαράθεσης της Ευρώπης» επισημαίνεται σε άρθρο του Reuters Breakingviews με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντάμειψαν τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και τη λιτότητα με 8,5 δισ. ευρώ και υποσχέσεις για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.
Πολιτικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι γερμανικές εκλογές, σημαίνουν ότι οποιαδήποτε μελλοντικά μέτρα παραμένουν ασαφή.
Ωστόσο «η έλλειψη σαφήνειας εμποδίζει την ώθηση που χρειάζεται η Ελλάδα».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συμφωνία της τελευταίας στιγμής αποτρέπει τον κίνδυνο η Ελλάδα να αθετήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις τον επόμενο μήνα.
«Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα ανταποκρίνεται στους δημοσιονομικούς στόχους και προχωρά απρόθυμα σε μεταρρυθμίσεις.
Έτσι η συζήτηση αφορούσε κυρίως τον συμβιβασμό των δανειστών που διαφωνούν σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Από τη μία το ΔΝΤ δεν ήθελε να υπογράψει ακόμα μια συμφωνία που επιβάλλει υπερβολική λιτότητα και κάνει μη ρεαλιστικές υποθέσεις σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη.
Η Γερμανία, από την άλλη, δεν ήθελε να κάνει ρητές αναδιαρθρώσεις.
Οι πιστωτές ανησυχούν επίσης ότι με την εκ των προτέρων ελάφρυνση, η ελληνική κυβέρνηση θα σταματήσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις.
«Η λύση απλώς συμβιβάζει τις θέσεις αυτές.
Η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να επεκτείνει ορισμένα δάνεια διάσωσης και να αναβάλει τις πληρωμές τόκων.
Αλλά το μέγεθος της ελάφρυνσης θα συμφωνηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018, υποθέτοντας ότι η Ελλάδα θα προχωρά στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Πάντως, η έλλειψη σαφούς συμφωνίας διατηρεί την Ελλάδα σε οικονομικό κενό.
Κι αυτό γιατί η συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους θα είχε κάνει τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα πιο πρόθυμους να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.
Επίσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Αυτό θα είχε μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, δίνοντας μια ανάσα στην οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης