Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Συνεχίζεται η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας - Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το χρέος

ΔΝΤ: Συνεχίζεται η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας - Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το χρέος
Η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,8% το 2016, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση της ανεργίας.
Η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου συνεχίζεται 15 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αναφέρει το ΔΝΤ.
Η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,8% το 2016, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση της ανεργίας.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέχισε να μειώνεται.
Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε το 2016 στο 2,3% του ΑΕΠ (σε ταμειακή βάση), με τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη, ενώ το κόστος του δανεισμού μειώθηκε σημαντικά.
Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επίσης επιταχυνθεί.
Ωστόσο, η εξυγίανση  των ισολογισμών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και το χρέος παραμένει πολύ μεγάλο.
Μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί σταδιακά σε μόλις πάνω από 2%, κυρίως λόγω δύο παραγόντων.
Σε συνδυασμό με την μείωση του χρέους, η εξυπηρέτηση του χρέους θα αποκαταστήσει σταδιακά το ιδιωτικό χρέος σε πιο βιώσιμο επίπεδο και θα βελτιώσει τους ισολογισμούς του τραπεζικού τομέα.
Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να φθάσει το 3% του ΑΕΠ το 2017 και θα υποχωρήσει στο 2½% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2018-22, συμβάλλοντας στη μείωση του δημόσιου χρέους σε μόλις πάνω από 80% του ΑΕΠ έως το 2022.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αξιοσημείωτα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο, αυτά τα επιτεύγματα δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε σημαντικές μειώσεις των υψηλών επιπέδων του χρέους του ιδιωτικού τομέα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η ικανότητα της Κύπρου να αποπληρώσει το ΔΝΤ είναι ικανοποιητική αλλά υπόκειται σε κινδύνους.
Η διατήρηση της μέτριας αύξησης του ΑΕΠ και των πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων αναμένεται να στηρίξουν την ικανότητα αποπληρωμής.
Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής σε περίπτωση αστάθειας της οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικών κρίσεων, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τόνισαν ότι χρειάζονται πιο φιλόδοξες πολιτικές για την αύξηση των αποθεμάτων και τη μείωση του χρέους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Το ΔΝΤ συνέστησε μέτρα για την επιτάχυνση της καθοδικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για την ενίσχυση της αποδοτικότητας της κατανομής των πιστώσεων, την εξάλειψη των υπερβολικών χρεών, την προστασία της επάρκειας των κεφαλαίων των τραπεζών.
Οι αξιωματούχοι ζήτησαν περαιτέρω προσπάθειες για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η διάθεση πρόσθετων πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και η εφαρμογή διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων για να αποφευχθούν οι αποκλίσεις των δαπανών και οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές είναι επίσης ουσιώδεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης