Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μήνυμα στο ανακοινωθέν του Eurogroup 22/5 για το χρέος θα κρίνει εάν έρχεται νέο ράλι στις μετοχές ή βίαιη διόρθωση

tags :
Το μήνυμα στο ανακοινωθέν του Eurogroup 22/5 για το χρέος θα κρίνει εάν έρχεται νέο ράλι στις μετοχές ή βίαιη διόρθωση
Υπάρχει κίνδυνος το ΔΝΤ στο μνημόνιο που θα υπογράψει με την Ελλάδα να ζητήσει νέα μέτρα
Το ανακοινωθέν του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον της αγοράς ειδικά ως προς το σκέλος του χρέους.
Συγκεκριμένα το Eurogroup στο ανακοινωθέν του θα αναφέρει ότι η Ελλάδα με την ψήφιση των μέτρων του πολυνομοσχεδίου συνέβαλλε ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση επιτυχώς.
Η Ελλάδα θα αναφέρει το ανακοινωθέν βρίσκεται στον δρόμο υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των απαραίτητων διαρθρωτικών προσαρμογών.  
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δίνει το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης 7,5 με 8 δισεκ. ευρώ η οποία θα εκταμιευθεί το αργότερο την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις λήξεις ομολόγων κ.α.
Όλα αυτά έχουν προεξοφληθεί από την χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά ομολόγων.
Οι επενδυτές στο ανακοινωθέν του Eurogroup θα εστιαστούν στην τελευταία παράγραφο που θα αναφέρεται στο χρέος.
Οι εκδοχές είναι δύο

1)Να υπάρχει αναφορά των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών ότι το Eurogroup δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το ελληνικό χρέος που φθάνει τα 326,5 δισεκ. ευρώ να καταστεί βιώσιμο το 2018.
Εάν υπάρχει μόνο μια τέτοια γενικόλογη αναφορά τότε είναι βέβαιο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα διορθώσει.

2) Να υπάρχει αναφορά των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών ότι το Eurogroup δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το ελληνικό χρέος που φθάνει τα 326,5 δισεκ. ευρώ να καταστεί βιώσιμο το 2018 και ταυτόχρονα να αναφέρεται ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα ανακοινωθούν μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα στέλνει το μήνυμα ότι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου του 2017.
Πιθανότατα στο επόμενο Eurogroup 15 Ιουνίου να ανακοινωθεί μια δέσμη μέτρων για το ελληνικό χρέος που θα εφαρμοστούν το 2018 αλλά τα μέτρα αυτά θα είναι ικανά
-Το ΔΝΤ να τα αξιολογήσει να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, να αλλάξει τα συμπεράσματα περί εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους μετά το 2030 και στα τέλη Ιουνίου να εισηγηθούν τα στελέχη του ΔΝΤ στο Διοικητικό Συμβούλιο την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα με έως 3,5 δισεκ. ευρώ.
-Η ΕΚΤ να προχωρήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το νωρίτερο 20 Ιουλίου του 2017.
Σε αυτό το ενδεχόμενο το χρηματιστήριο θα συνεχίσει το ράλι με στόχο 860 με 900 μονάδες και στα ομόλογα επίσης θα σημειωθεί ράλι με πτώση αποδόσεων και προοπτική η 10ετία στο 5%, η 5ετία στο 4% με 4,5% και η πρώην 3ετία στο 3%


Η Γερμανία θέλει Οκτώβριο

Η Γερμανία δεν είναι αρνητική στο να εξεταστούν μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν διαφωνεί στον τρόπο αλλά στον χρόνο.
Η Γερμανία θέλει τα μέτρα τον Οκτώβριο του 2017 για το ελληνικό χρέος, εκείνη την περίοδο να εξεταστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

Χρέος και ποσοτική χαλάρωση κινδυνεύουν να καούν άρον άρον 

Η διευθέτηση του χρέους και η ποσοτική χαλάρωση έχουν παρουσιαστεί ως τις δύο μαγικές λύσεις για την ελληνική οικονομία που έχει πληγεί καίρια.
Όμως το μέγεθος της ακραίας λιτότητας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πλήξει την οικονομία και να μετριάσει τα όποια ευεργετήματα από διευθέτηση χρέους και ποσοτική χαλάρωση.

Ο κίνδυνος το ΔΝΤ στο μνημόνιο που θα υπογράψει με την Ελλάδα να ζητήσει νέα μέτρα

Η Ελλάδα και το ΔΝΤ – εφόσον αποφασίσει να συμμετάσχει – θα υπογράψουν ένα MoU ένα Memorandum.
Ο κίνδυνος είναι ότι για το μνημόνιο Ελλάδος με ΔΝΤ – που θα είναι διαφορετικό από το μνημόνιο Ελλάδος με ΕΕ – το Ταμείο να ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα εξέλιξη τραγική και δραματική.
Σκεφθείτε σε λίγους μήνες η Ελλάδα να πιέζεται από το ΔΝΤ λόγω αυτού του Memorandum να καλείται να εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης