Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Τζανακόπουλος: Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης  είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η σημαντική επέκταση της επενδυτικής δραστηριότητας της Κίνας στην Ελλάδα», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος
«Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας», δηλώνει σε συνέντευξή  του στην εφημερίδα Κεφάλαιο ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
Όπως αναφέρει, «το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς», σημειώνοντας πως «η ελληνική πλευρά έδωσε έναν πολύ μεγάλο και δύσκολο αγώνα αξιοποιώντας και διεθνείς συμμαχίες ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που τελικά έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο: Δηλαδή για όσα μέτρα επιβάρυνσης ψηφιστούν για την περίοδο 2019 -2020 θα έχουμε και τα αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης».
Κάνοντας αναφορά στα αντίμετρα, σημειώνει ότι αυτά αφορούν τους συνταξιούχους, ενώ αυτό που, όπως αναφέρει,  έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τα αντίμετρα είναι αν θα τα υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιλέξει την ίδια αυτοκαταστροφική γραμμή που ακολούθησε το χειμώνα σε σχέση με την ενίσχυση ύψους 617 εκ Ευρώ στους συνταξιούχους.
«Βέβαια μέσα στην καταστροφολογική εμμονή της η ΝΔ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα υποπέσει στο ίδιο πολιτικό ατόπημα.
Φαίνεται εξάλλου ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό της αφήγημα παρά για την ίδια την κοινωνία.
Το θέμα είναι ότι με τα αφηγήματα δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να το κατανοεί.
Είναι όμως δικό της πρόβλημα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν επιφυλάξει αφού η συμφωνία δίνει  προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, ο κ. Τζανακόπουλος μιλά «για προβληματισμούς και όχι για επιφυλάξεις», και συμπληρώνει «και ο προβληματισμός είναι αναγκαίος. Σε αυτή την κυβέρνηση και σε αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε μάθει να μην θριαμβολογούμε και να μην πανηγυρίζουμε.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συμφωνία αν και ισορροπημένη αποτελεί προϊόν ενός συμβιβασμού μεταξύ ασύμμετρης ισχύος δυνάμεων, ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι η συνθήκη της επιτροπείας δεν τερματίζεται πριν το καλοκαίρι του 2018.
Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και στόχος μας είναι η αξιοποίηση της θετικής συγκυρίας για την ελληνική οικονομία, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, να οικοδομήσουμε ένα νέο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, να κάνουμε μεγάλες θεσμικές τομές ώστε να ισχυροποιήσουμε τη συμμαχία μας με τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπούμε πολιτικά.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο εκφράζονται οι στρατηγικοί προβληματισμοί και αναλύονται οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
 Και πολύ καλώς γίνεται αυτό.
Δεν τίθεται επομένως από κανέναν ζήτημα καταψήφισης της συμφωνίας».
Σχετικά με το θέμα του ελληνικού χρέους, αφού υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η διεθνής συνθήκη αυτή τη στιγμή σχεδόν αποκλείει μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα του χρέους.
Η πορεία των ελληνικών ομολόγων τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς, των τελευταίων ημερών το αποδεικνύει.
Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χαμηλά κρίσης, περίπου στο 5,5% και αναμένεται και περαιτέρω μείωση».
«Όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», τονίζει και προσθέτει ότι «η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βάλει τη σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας.
Επομένως, έχει τεράστια σημασία, γιατί όπως ξέρετε η αγορά είναι εμπιστοσύνη.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Αν αυτό γίνει και με την στήριξη της ΕΚΤ, τόσο το καλύτερο».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σταδιακές εξόδους στις αγορές ώστε το καλοκαίρι του 2018 να είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς προσφυγή στη στήριξη του επίσημου τομέα».
Σε ερώτηση για το αν σκοπεύουν πράγματι να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία με τους δανειστές το 2018 όπως δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, υπογραμμίζει πως «αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι ότι τα μέτρα 1 συν 1% για το 2019 και 2020 δεν θα εφαρμοστούν εφόσον δεν εφαρμοστούν προηγουμένως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η συμφωνία, λοιπόν, μας δεσμεύει όσο δεσμεύει και τους αντισυμβαλλομένους μας».
Για το ταξίδι του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, στο Πεκίνο, αναφέρει ότι  θα συμμετέχει στις εργασίες του «One Belt One Road», αντικείμενο του οποίου είναι οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο «δρόμο του Μεταξιού» και μεταφράζονται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η σημαντική επέκταση της επενδυτικής δραστηριότητας της Κίνας στην Ελλάδα, που αποτελεί προτεραιότητα και για πολλές μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις, όπως ο ενεργειακός κολοσσός State Grid, η Bank of China, αλλά και Κινεζική Τράπεζα Επενδύσεων», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.
Σημειώνει δε, πως «στο πρόσφατο Υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.
Μείωση της ανεργίας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ανασυγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους και ενίσχυση των επενδύσεων, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με δεδομένη την θετική οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των προτεραιοτήτων θα τεθεί επικεφαλής μιας task force για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων καθώς γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί τον απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και την τήρηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων».
«Από την πλευρά μας λοιπόν ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες.
Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι και αν οι επενδυτές θα τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης