Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Δεν είναι ανάγκη να υπολογιστεί και το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο στα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Δεν είναι ανάγκη να υπολογιστεί και το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο στα μέτρα για το ελληνικό χρέος
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΔΝΤ και ευρωζώνης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
«Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ανάγκη να έχουν υπολογιστεί και στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο ή να εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος».
Αυτό φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters, τη στιγμή που στο Μπάρι της Ιταλίας γίνονται συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος, ώστε το Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι υποσχέσεις θα πρέπει να ποσοτικοποιηθούν με λεπτομέρειες πέρα από τα μέτρα που έχουν προσφέρθηκαν πρόσφατα» και πρόσθεσε «πρέπει να έχουν αριθμούς σχετικά με τα δυνητικά μέτρα, για να δείξουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα συνεπάγονται πράγματι την αλλαγή του παιχνιδιού όσον αφορά στο χρέος».
Αναφερόμενος δε στο Βερολίνο, ο ίδιος δήλωσε ότι η αναμονή έως το 2018 για τους τελικούς αριθμούς, όπως επιθυμεί η Γερμανία, δεν θα αλλάξει την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ σε 12 μήνες δεν θα δείξει ότι η ανακούφιση του χρέους δεν θα δείξει πως δεν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους.
Σίγουρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τα προβλεπόμενα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με το Reuters, οι δανειστές της ευρωζώνης υποσχέθηκαν τον Μάιο του 2016 ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί βάσει του προγράμματος διάσωσης, θα παρατείνουν τις προθεσμίες λήξης και προθεσμίες χάριτος, ώστε οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας να είναι κάτω του 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και κάτω του 20% του ΑΕΠ αργότερα.
Επίσης, είπαν ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης των πιο δαπανηρών δανείων από το ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερη πίστωση από την ευρωζώνη και να μεταφέρουν τα κέρδη από ένα χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που αγοράζονται από τις κεντρικές τράπεζες της ζώνης ευρώ πίσω στην Αθήνα.
Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν μόνο εάν η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι τα μέσα του 2018 και μόνο εάν μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δείξει ότι η Αθήνα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης