Τελευταία Νέα
Διεθνή

O διεθνής Τύπος χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη Macron στη Γαλλία - Επόμενη πρόκληση οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

O διεθνής Τύπος χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη Macron στη Γαλλία - Επόμενη πρόκληση οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου
Ο κεντρώος υποψήφιος αναδείχθηκε νικητής με 66% έναντι 34% της Marine Le Pen στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών
Τη νίκη του Emmanuel Macron στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας χαιρετίζει ο διεθνής Τύπος, με την προσοχή να στρέφεται πλέον στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Η εκλογή του Emmanuel Macron για τη γαλλική προεδρία σε μια από τις πιο δύσκολες και θορυβώδεις εκλογικές αναμετρήσεις φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου.
Ο κεντρώος υποψήφιος αναδείχθηκε νικητής με 66% έναντι 34% της Marine Le Pen στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Το αποτέλεσμα προκάλεσε ανακούφιση στους διεθνείς παρατηρητές που παρακολουθούσαν στενά τις εκλογές στη Γαλλία, προκειμένου να καταλάβουν την τύχη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Le Figaro

«Nίκη με τα πόδια» είναι η φράση της ημέρας για τη Le Figaro.

Le Parisien

«39 ετών και πρόεδρος» ήταν ο τίτλος της Le Parisien που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Macron είναι ο νεότερος πρόεδρος της χώρας.

L'Humanite

«Μια νέα μάχη ξεκινά» είναι o τίτλος της Αριστερής εφημερίδας L'Humanite που διαβλέπει μειωμένα δικαιώματα εργαζομένων και αυξημένες ελευθερίες για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό την προεδρία του πρώην τραπεζίτη της Rothschild.

Γερμανικός Τύπος

Για ανάσα για την Ευρώπη και για τεράστια ανακούφιση κάνει λόγο στο σύνολο του ο γερμανικός Τύπος αναφερόμενος στη νίκη του Emmanuel Macron στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η οποία αφού κάνει λόγο για «ανάσα για την Ευρώπη», υποστηρίζει ότι «η νίκη Macron έσωσε τη Γαλλία από την καταστροφή».
«Η νίκη του Macron έδιωξε μακριά την καταστροφή.
Η νίκη του Macron κάθε άλλο παρά λαμπρή είναι.
Και το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει ηττηθεί οριστικά.
Εντούτοις, ο θρίαμβος του σοσιαλφιλελεύθερου υποψηφίου εναντίον της Le Pen  αποτελεί δείγμα πολιτικής ωριμότητας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το οποίο αναφερόμενο στους διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλίας κάνει λόγο για «ένα δίδυμο των άκρων».
Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung οι λόγοι που οδήγησαν τον Macron στη νίκη ήταν ότι «υποστήριξε την αλλαγή», δεύτερον ότι «οι αντίπαλοί του αποσύρθηκαν μόνοι τους από το παιχνίδι» και τρίτον ότι η Marine Le Pen εμφανίστηκε προεκλογικά «υπερβολικά ακραία», επιθετική και χρησιμοποιώντας μια ρητορική μίσους.
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι «ο Macron «εξελέγη μεν πρόεδρος, αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμη», υπογραμμίζοντας ότι «η νίκη Macron είναι μια επιβεβαίωση της ανοιχτής κοινωνίας και της ενωμένης Ευρώπης, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει καθώς πολλοί ψηφοφόροι τον ψήφισαν λόγω απουσίας εναλλακτικών».
Η Tagesspiegel υποστηρίζει ότι «η νίκη Macron είναι σίγουρα μια τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία».
«Κατάφερε να διώξει μακριά τον επαπειλούμενο κίνδυνο της κατάκτησης της εξουσίας από μια επιθετική, ακροδεξιά δημαγωγό.
Η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία θριάμβευσαν έναντι της απαισιοδοξίας και της συστηματικής ηττοπάθειας.
Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δημοκρατία που πλήττεται από την κρίση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα» αναφέρει η Tagesspiegel επισημαίνοντας ότι το έργο που καλείται στο εξής να φέρει εις πέρας ο Macron ως πρόεδρος δεν θα είναι εύκολο.
Η Handelsblatt σημειώνει ότι «ο Macron στάθηκε σίγουρα τυχερός»
«Όπως έλεγε και ο Ναπολέων όλοι μας οφείλουμε κάτι στην τύχη.
Σε αυτές τις εκλογές το σκάνδαλο Fillon έβγαλε τον συντηρητικό υποψήφιο εκτός αγώνα» επισημαίνει η Handelsblatt, αναφέροντας ότι η θητεία του Macron σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη, καθώς όπως υποστηρίζει «θα πρέπει να δώσει αγώνα για να διασφαλίσει την πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι η επικράτηση Μακρόν έχει μια ιδιομορφία.
«Για πρώτη φορά η Γαλλία θα κυβερνηθεί από έναν πρόεδρο που όμως δεν έχει πίσω του τη βάση ενός κόμματος.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Γαλλία θα έχει πρόεδρο, ο οποίος δεν θα ανήκει σε ένα εκ των δύο βασικών κομμάτων της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Από την άποψη αυτή μπορεί να μιλήσει κανείς για μια νέα εποχή» επισημαίνει η FAZ.

CNBC: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η νίκη Macron στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Με μεγάλη ανακούφιση υποδέχθηκε η Ευρώπη τη νίκη του Emmanuel Macron στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, καθώς διατηρείται η δέσμευση της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τo CNBC, σε περίπτωση που νικούσε η Le Pen, η ΕΕ θα είχε αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο σημαντικών ανατροπών, ενός δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της χώρας (που είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ ) στην ευρωζώνη αλλά και πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης.
Ωστόσο, ο Macron δήλωσε ότι είναι αφιερωμένος σε μια εξωστρεφή Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.
Η Ευρώπη θα στραφεί τώρα στις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο και στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Με τον ευρωπαϊστή πρόεδρο της Γαλλίας, η ΕΕ θα ειναι πιο ενισχυμένη στις συνομιλίες με τη Βρετανία για το Brexit.
«Από τη σκοπιά του τι σημαίνει για το Ηνωμένο Βασίλειο νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο, αλλά, σε δίκαιες γραμμές.
Δεδομένου του τι έχουμε δει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, γνωρίζαμε ήδη ότι θα ήταν δύσκολο» δήλωσε στο CNBC ο Simon Derrick της BNY Mellon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης