Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Αλλαγή στρατηγικής πριν τη μάχη της 7ης Μαϊου - Αναδίπλωση από Le Pen για το ευρώ, κριτική Macron στην Ε.Ε.

Γαλλία: Αλλαγή στρατηγικής πριν τη μάχη της 7ης Μαϊου - Αναδίπλωση από Le Pen για το ευρώ, κριτική Macron στην Ε.Ε.
Αν η συμμετοχή είναι χαμηλή στον δεύτερο γύρο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Macron μπορεί να χρειαστεί να δώσει μεγαλύτερη μάχη έναντι της Le Pen
Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαϊου εισέρχονται οι δύο «μονομάχοι» στη Γαλλία βγάζοντας όλα τους τα όπλα από τη φαρέτρα.
Οι δύο υποψήφιοι ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους, επιχειρώντας να προσεγγίσουν ψηφοφόρους «της άλλης πλευράς».
Σημείο αναφοράς αποτελεί η αναδίπλωση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen αναφορικά με το μέλλον της Γαλλίας στο ευρώ, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους και να κλείσει την «ψαλίδα» με τον αντίπαλό της, ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο,  Emmanouel Macron .
Το Σάββατο 29/4 παρουσιάζοντας και επίσημα τη συμμαχία της εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών με τον Nicolas Dupont - Aignan, ανακοίνωσε ένα κείμενο κοινής πορείας, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "η μετάβαση από το κοινό σε εθνικό νόμισμα δεν είναι προϋπόθεση για κάθε οικονομική πολιτική", όπως μετέδωσε η Liberation.
Όπως αναφέρει, "το πρόγραμμα πρέπει να προσαρμοστεί στις προτεραιότητες που υπάρχουν και προέχουν οι άμεσες ανάγκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Γαλλίας".
Πρόκειται για μία διατύπωση σαφώς πιο αόριστη από την εκπεφρασμένη θέση του Εθνικού Μετώπου για "το δικαίωμα κάθε χώρας να διαχειρίζεται το νόμισμά της και την Κεντρική της Τράπεζα".
"Ακόμα κι αν δεν πάρει πολλά χρόνια, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος, ίσως και έξι μήνες, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σίγουρα είναι άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν το ευρώ, το θέμα του οποίου θα εξεταστεί, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο", τόνισε η Le Pen η οποία δεν είχε δώσει μέχρι στιγμής δείγματα ότι θα ακολουθήσει ένα τέτοιο σενάριο.
Να διαπραγματευτεί, δηλαδή, και με άλλα κράτη - μέλη, να αποκτήσει δυνάμεις στην ΕΕ και μετά από έξι μήνες εφόσον έχει εκλεγεί, να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.
Η πρόσφατη αναδιατύπωση της θέσης του κόμματος θεωρείται ότι είναι ένα κίνητρο που δίνεται στους ψηφοφόρους, κυρίως τους ηλικιωμένους, της δεξιάς παράταξης για να το προτιμήσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Το θέμα έχει να κάνει επίσης και με την αποστασιοποίηση του κόμματος από τις θέσεις του ιδρυτή του Jean Marie Le Pen και την προσπάθεια να μην περιθωριοποιηθεί το FN.

Η στρατηγική Macron

Τη δική του στρατηγική ξεδιπλώνει και ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Emmanouel Macron.
Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους δυσαρεστημένους από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντείνει την κριτική του.
Ο Macron έστειλε μέσω του BBC το μήνυμα ότι η ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενός Frexit.
«Είμαι φιλο-ευρωπαίος, σε όλη τη διάρκεια αυτών των εκλογών υπερασπίστηκα την ευρωπαϊκή ιδέα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές διότι πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους Γάλλους και για τη θέση της χώρας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον» δήλωσε.
«Την ίδια στιγμή, όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, να ακούσουμε τους ανθρώπους μας και να κατανοήσουμε το γεγονός ότι είναι πολύ θυμωμένοι, ανυπόμονοι και ότι η δυσλειτουργία της ΕΕ δεν είναι πλέον βιώσιμη.
Θεωρώ λοιπόν ότι η εντολή μου, την επόμενη μέρα, θα είναι ταυτόχρονα να μεταρρυθμίσουμε σε βάθος την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό μας project» δήλωσε ο ίδιος.
Ο κ. Macron πρόσθεσε ότι αν επέτρεπε στην ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί όπως τώρα θα ήταν μια «προδοσία».
«Και δεν θέλω να το κάνω», είπε «επειδή την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα Frexit ή θα έχουμε ξανά το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen» συμπλήρωσε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στο 59-60% τοποθετούν οι δημοσκοπήσεις το ποσοστό του E. Macron για το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έναντι 40-41% της M. Le Pen.
Αν και το προβάδισμα του Macron φαίνεται σχεδόν παγιωμένο μια εβδομάδα πριν από τον αποφασιστικό δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, οι δημοσκόποι αναφέρουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι σκεπτικοί καθώς θεωρούν ότι κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν μπορεί να λύσει τη χρόνια ανεργία ή να αντιμετωπίσει προβλήματα ασφάλειας.
Αν η συμμετοχή είναι χαμηλή στον δεύτερο γύρο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Macron μπορεί να χρειαστεί να δώσει μεγαλύτερη μάχη έναντι της Le Pen.
Σύμφωνα με το CNBC, το 1969, η προσέλευση ψηφοφόρων του δεύτερου γύρου υποχώρησε σημαντικά στο 68,65%, όταν, όπως και φέτος, το εκλογικό σώμα κλήθηκε να επιλέγει μεταξύ ενός κεντρώου και ενός δεξιού υποψήφιου.
Στη συνέχεια το 2002, η προσέλευση στον δεύτερο γύρο ενισχύθηκε σημαντικά έπειτα ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο, όταν ο Jean-Marie Le Pen, ο πατέρας της Marine και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, έφτασε στον τελευταίο γύρο.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας συνδυασμός μεταξύ των δύο περιπτώσεων.
Και παρόλο που ο Macron έλαβε υποστήριξη από τους πρώην αντιπάλους του, τα τελευταία στοιχεία προβλέπουν πιθανή μείωση της προσέλευσης του δεύτερου γύρου, κάτι που θα ζημιώσει τον ίδιο.
Επισημαίνεται ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, ήταν περίπου 69,42%.

https://mishgea.files.wordpress.com/2017/04/abstention-intentions.png



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης