Πολιτική

Ξανθός: Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγγέλλονται τα «φακελάκια» ανώνυμα από τους ασθενείς

Ξανθός: Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγγέλλονται τα «φακελάκια» ανώνυμα από τους ασθενείς
"Aτιμωρησία δεν υπάρχει", τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός
Στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου  θα μπορούν οι ασθενείς ανώνυμα να καταγγέλλουν "φακελάκι", αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από το Ηράκλειο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιείται από την 7η ΥΠΕ Κρήτης με θέμα "Δημόσια Νοσοκομεία Χωρίς Φακελάκι", αλλά και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται δημόσια συζήτηση σε μια διαχρονική παθογένεια του συστήματος υγείας.
Όπως ανέφερε, «πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες.
Οι παθογένειες του συστήματος και οι καθυστερήσεις έχουν βάση, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία.
 Αυτό υπήρχε πάντα, αλλά επιδεινώθηκε την περίοδο της κρίσης».
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και υπογράμμισε πως «πρόκειται για μία απαράδεκτη συμπεριφορά και μια πρακτική που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του συστήματος υγείας και των λειτουργών του, αλλά κυρίως προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ασθενών».
Ο ίδιος έκανε λόγο για "πολυπαραγοντικό φαινόμενο" με πολλές δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Υγείας που συμβάλλουν στο πλέγμα των παρεμβάσεων για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
Όπως είπε, για να καταπολεμηθεί το "φακελάκι" δημιουργούμε γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων μέσα από ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως η λίστα των χειρουργείων και γενικώς δίνουμε το στίγμα ότι δεν υπάρχει ανοχή, ασυλία ή κάλυψη σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Για το θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου οι ασθενείς θα μπορούν ανώνυμα να καταγγέλλουν "φακελάκι", ανέφερε ότι στη συνέχεια αυτές οι καταγγελίες θα εξετάζονται μέσα από ειδικά ελεγκτικά όργανα, ενώ ξεκαθάρισε ότι ατιμωρησία δεν υπάρχει.
«Έχουμε δώσει εντολή, οι υποθέσεις αυτές να προχωρούν στην πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται.
Εγώ προσωπικά έχω υπογράψει πολλές περιπτώσεις απομάκρυνσης συναδέλφου, που αποδεδειγμένα έχουν καταδικαστεί για τέτοια συμπεριφορά», υπογράμμισε.
Κατά τον ίδιο, «θεωρούμε ότι χρειάζεται μια νέα κουλτούρα, ένα άλλο κοινωνικό ύφος στο σύστημα υγείας, που πρέπει να πειστούν ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν με αξιοπρέπεια χωρίς να αναζητούν μέσο, γνωριμία ή οικονομική συναλλαγή».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, ο οποίος κατά την εισήγηση του στην ημερίδα έκανε μια ανασκόπηση στην παθογένεια του συστήματος, αποδίδοντας διαχρονικές ευθύνες και κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έγινε νόμος της κοινωνίας το "μαύρο χρήμα" και η παραοικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, από το 1996-2004 έγινε νόμος της κοινωνίας το "μαύρο χρήμα" και η παραοικονομία.
Κατά τον ίδιο, με βάση παλιότερες μελέτες το "φακελάκι" δεν υπερέβαινε το 10% του συνόλου της παραοικονομίας του χώρου της υγείας, ενώ  όλα αυτά τα χρόνια διακινήθηκαν 85 δισ. "μαύρο χρήμα" στο χώρο της υγείας.
Σημειώνεται ότι στην ημερίδα παρουσιάστηκε έρευνα του επίκουρου καθηγητή Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, Χρ. Μελά, σύμφωνα με την οποία μόλις 4,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι του ζητήθηκε "φακελάκι" και το 9,5% δήλωσε ότι είχε πρόθεση ή έδωσε "φακελάκι" σε γιατρό,  περισσότερο επιμένουν ασθενείς και συνοδοί στο "φακελάκι" παρά οι ίδιοι οι γιατροί, ενώ πρώτο στο «φακελάκι» αναδεικνύεται το Νοσοκομείο Χανίων, με ποσοστό 5,9%, και ακολουθούν το Βενιζέλειο με 4,7%, το ΠΑΓΝΗ με 4,3%, το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με 3,8%, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου με 3,7% και το Νοσοκομείο Ιεράπετρας με 2,7%
Ακόμη, το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία της Κρήτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης