Τελευταία Νέα
Διεθνή

CEO της Barclays: Να μην καταργηθεί ή τροποποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών στις ΗΠΑ

CEO της Barclays: Να μην καταργηθεί ή τροποποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών στις ΗΠΑ
«Θα είναι θετική εξέλιξη και για τις αμερικανικές τράπεζες», σχολίασε ο κ. Jes Staley
Σε αντίθετο κλίμα με την συντριπτική πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τον Donald Trump, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Barclays συστήνει την μη κατάργηση ή τροποποίηση του συνόλου τραπεζικών κανονισμών «Dodd-Frank» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η άποψή μου είναι ότι θα ήταν καλό ο Dodd-Frank να παραμείνει και να μην καταργηθεί.
Θα είναι θετική εξέλιξη και για τις αμερικανικές τράπεζες», σχολίασε ο κ. Jes Staley, μιλώντας στο CNBC, προσθέτοντας ότι επίσης ευεργετικό θα είναι να συνεχίσουν οι χώρες των G-20 να στηρίζουν την ελεύθερη ροή κεφαλαίων, πέραν των εθνικών συνόρων.
Υπενθυμίζουμε ότι η Barclays έχει ακόμα «ανοικτούς» λογαριασμούς με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφορικά με τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια πριν την κρίση του 2008.
Όπως και η UBS μεταγενέστερα, απέρριψε στα τέλη του 2016 έναν ενδεχόμενο διακανονισμό με τις αμερικανικές Αρχές και επέλεξε την ευθεία δικαστική σύγκρουση.
Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω «τοξικά» δάνεια ήταν μία από τις κυριότερες αιτίες της συγκλονιστικής χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, με πολλές τράπεζες να έχουν έκτοτε διωχθεί ποινικά.
Μεταξύ αυτών ήταν η Royal Bank of Scotland, η οποία αναμένει «καμπάνα» ακόμα και 20 δισ. δολάρια από τις Η.Π.Α., η Credit Suisse (διακανονισμός 6,3 δισ. δολάρια) αλλά και η Deutsche Bank, που πριν λίγους μήνες προχώρησε σε διακανονισμό 7,2 δισ. (έναντι 14 δισ. που αρχικά είχε προταθεί) με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Goldman Sachs: Έως και 218 δισ. δολ. τα έκτακτα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών, αν αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο

Η χαλάρωση του τρέχοντος ρυθμιστικού πλαισίου από την κυβέρνηση του Donald Trump θα έχει ως αποτέλεσμα μία έξαρση των κερδών για τις τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Goldman Sachs.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο σχετικό του σημείωμα ο τραπεζικός κολοσσός, τα επιπλέον κεφάλαια που θα εισρεύσουν (στις τσέπες των επενδυτών ή σε επανεπενδύσεις) στον κλάδο από την επικείμενη μεταρρύθμιση, μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 218 δισ. δολάρια.
Η εκτίμηση απορρέει από το εξής:
Το σύνολο κανονισμών «Dodd-Frank» που επιβλήθηκε το 2010, στον απόηχο της άνευ προηγούμενου κρίσης το 2008, απαιτεί μεταξύ άλλων και τη διακράτηση μεγάλου όγκου κεφαλαίων ως μία ασφάλεια από παρόμοιες καταστάσεις.
Τα τωρινά συνολικά υπερβάλλοντα κεφάλαια (σε σχέση με το διάστημα πριν την εφαρμογή του νόμου) των συστημικών αμερικανικών τραπεζών, τα οποία και θα απελευθερωθούν από το πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ανέρχονται στα 131 δισ. δολάρια.
H Goldman, αν τελικά ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος κρατήσει την υπόσχεσή του, «βλέπει» μάλιστα και αύξηση 45% στα μερίσματα των τραπεζών, μέχρι το τέλος του 2018.

Παρά τις κατακρίσεις του Trump, το ρυθμιστικό πλαίσιο «Dodd-Frank» δεν έβλαψε τον τραπεζικό δανεισμό

Στις 3 Φεβρουαρίου 2016 ο Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του πακέτου νόμων για τις τράπεζες που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 - 2009.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.
Οι προσδοκίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από τους επενδυτές μετά την 8η Νοεμβρίου 2016 και οδήγησαν στο άνευ προηγουμένου ράλι της Wall Street, είναι αυξημένες, καθώς η κατάργηση του ρυθμιστικού πλαισίου συνεπάγεται για πολλούς, ειδικά για τις τράπεζες, μία «έκρηξη» στα κέρδη.
Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν δια μανίας πως η μεγαλύτερη ελευθερία στη χορήγηση δανείων θα δώσει μία επιπλέον τόνωση στην αμερικανική πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, όπως δείχνουν τα παρακάτω στοιχεία του CNBC, ο Dodd-Frank δεν επιβράδυνε καθόλου τον τραπεζικό δανεισμό.
Κάθε άλλο, τα ποσά συνέχισαν να αυξάνονται από το 2010.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης