Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιβάρυνση δεκάδων δισ. δολ. στις αμερικανικές τράπεζες από τη μείωση του συντελεστή εταιρικού φόρου

Επιβάρυνση δεκάδων δισ. δολ. στις αμερικανικές τράπεζες από τη μείωση του συντελεστή εταιρικού φόρου
Τα στοιχεία ενεργητικού αναβαλλόμενης φορολογίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σταδιακές μειώσεις φόρου από ζημίες προηγουμένων ετών και μελλοντικά φορολογικά οφέλη από «διαφορές χρονισμού» στη φορολόγηση
Επιβάρυνση δεκάδων δισ. δολαρίων θα υποστούν τα προσεχή οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών που έχει προαναγγείλει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του επιχειρηματικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το πρόβλημα εστιάζεται στη δημιουργία φορολογικών ωφελειών που παρήγαγαν οι αμερικανικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.
Με τη φορολογική ελάφρυνση (και) προς τις επιχειρήσεις, την οποία θα προάγει ο Trump, οι τράπεζες μάλλον θα χρειαστεί να διαγράψουν απαιτήσεις αναβαλλόμενων φόρων δεκάδων δισ. δολαρίων, όπως στην περίπτωση της Citigroup, η οποία υπολογίζεται πως θα αναγκαστεί σε αντίστοιχες διαγραφές έως 12 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως η Bank of America και η Wells Fargo.
Οι όποιες διαγραφές αναβαλλόμενων φόρων θα επηρεάσουν μεν αρνητικά τα αποτελέσματα των τραπεζών, όμως δεν θα έχουν επίπτωση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ η μείωση της φορολόγησης που προάγει ο Trump θα επηρεάσει θετικά την τραπεζική κερδοφορία μακροπρόθεσμα.
Τα στοιχεία ενεργητικού αναβαλλόμενης φορολογίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μη χρησιμοποιημένες επιστροφές για φόρους που έχουν καταβάλλει οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό, σταδιακές μειώσεις φόρου από ζημίες προηγουμένων ετών και μελλοντικά φορολογικά οφέλη από «διαφορές χρονισμού» στη φορολόγηση.
Τα στοιχεία αυτά αποτιμώνται σε αξία με βάση το συντελεστή φόρου εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ, που βρίσκεται σήμερα στο 35%.
Στην περίπτωση της Citigroup, η αξία των στοιχείων ενεργητικού αναβαλλόμενης φορολογίας της είχε διαμορφωθεί σε 45,4 δισ. δολαρία στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει υπολογιστεί με βάση τις ωφέλειες που ανακύπτουν από την «εξουδετέρωση» εταιρικού φόρου με συντελεστή 35%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης