Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην κατηγορία των φτωχών περισσότεροι από 70.000 μηχανικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Στην κατηγορία των φτωχών περισσότεροι από 70.000 μηχανικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ
Το στοιχείο που εντυπωσίασε και αποτυπώνει την οικονομική κρίση είναι ότι οι νέες εγγραφές μελών μηχανικών ανέρχονται μόλις σε 500 ενώ οι διαγραφές φθάνουν τις 3000 το χρόνο
Στα όρια της φτώχειας 7 στους 10 μηχανικούς.
Τη σοκαριστική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Στασινός σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι περίπου 70.000 μηχανικοί δεν έχουν τα προς το ζην και μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου που διαμορφώνεται στα 50 ευρώ το χρόνο.
Όμως οι πρόσφατες ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν είχαν ανταπόκριση στους μηχανικούς και συνέβαλαν στην τακτοποίηση των οφειλών τους.
Το στοιχείο που εντυπωσίασε και αποτυπώνει την οικονομική κρίση είναι ότι οι νέες εγγραφές μελών μηχανικών ανέρχονται μόλις σε 500 ενώ οι διαγραφές φθάνουν τις 3000 το χρόνο.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε ως βασικές προτεραιότητες τη μείωση της ανεργίας στις τάξεις των μηχανικών, τη βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού και η ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος κ. Γιώργος Στασινός κατέθεσε 20 προτάσεις για που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση.
Αναφέρθηκε σε υπουργούς που έχουν στο συρτάρι τους προτάσεις οι οποίες δεν υλοποιούνται διότι οι αρμόδιοι δεν βάζουν μία υπογραφή Αυτό είναι όλο πρόσθεσε ο κ. Στασινός.
Ως παράδειγμα ανέφερε και τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη.
Τόνισε ότι για την «πυροδότηση» ενός «αναπτυξιακού σοκ» χρειάζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής αδειοδότησης λειτουργίας των τουριστικών των βιοτεχνικών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού.
Δηλαδή ο έλεγχος να περάσει στον ιδιωτικό τομέα αφού ο δημόσιος δεν μπορεί να καλύψει τους ενδιαφερόμενους λόγω απουσίας προσωπικού.
Ανάμεσα στα θέματα που άνοιξε ο κ. Στασινός ήταν στην ανάγκη βελτίωση της παροχής κινήτρων σε πολίτες εκτός ΕΕ για αγορά κατοικίας όπως η χορήγηση visa, με βάση το μοντέλο της Πορτογαλίας όπου παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον από την Κίνα, και την χορήγηση κινήτρων για την αγορά κατοικίας από Έλληνες μετανάστες με μηδενικό ή πολύ χαμηλό φόρο.
Ο κ. Στασινός επεσήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης της Τράπεζας Γης, με την οποία μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται πράξεις όπως: η αγορά συντελεστή δόμησης για οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων που τώρα προβλέπεται για 30 χρόνια, αγορά συντελεστή δόμησης σε αντικειμενικά καθορισμένες ζώνες υποδοχής, ανταλλαγές εκτάσεων, για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των προσόψεων όλων των διατηρητέων κτιρίων από τους πόρους της αγοράς συντελεστή των ίδιων των διατηρητέων, καθώς επίσης και ο απεγκλωβισμός των οικοδομικών συνεταιρισμών με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων χρηματοδότησής τους από επενδυτές στη βάση της πρόσφατης νομοθεσίας.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στην άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού για τον Τουρισμό στη βάση αυτού του 2013, στη νέα πρόσκληση για νεοφυείς επιχειρήσεις στην οποία να μπορούν να ενταχθούν οι μηχανικοί, στις προσκλήσεις εντός του 2016 για ένταξη έργων για το 50% του προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ και ένταξη έργων που αντιστοιχούν στο 30% του προϋπολογισμού, στην άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, στην άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Τέλος πρότεινε να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρόβλεψη που θα επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες Διπλωματούχους Μηχανικούς να παρακολουθούν την υλοποίηση δημοτικών έργων και να συμβάλλουν στην ωρίμαση των έργων, με επιλογή που θα γίνεται αντικειμενικά μέσω ηλεκτρονικού μητρώου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης