Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Για εντονότερες προσπάθειες στο προσφυγικό – μεταναστευτικό καλεί τα κράτη η ΕΕ

Σύνοδος Κορυφής: Για εντονότερες προσπάθειες στο προσφυγικό – μεταναστευτικό καλεί τα κράτη η ΕΕ
Στα συμπεράσματα αναμένεται να συμπεριληφθεί η έκκληση προς τα κράτη να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις»
Για εντονότερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα καλεί τις χώρες – μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής (20-21/10) που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Όπως τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση, είναι αναγκαίο να μειωθούν οι αφίξεις και να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί παράτυπων μεταναστών από χώρες της Αφρικής, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω «συμφωνιών» με αφρικανικές κυβερνήσεις.
Σημειώνεται πως μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με την Άγκυρα τον περασμένο την Μάρτιο, η Ε.Ε. επιδιώκει τη σύναψη «συμφώνων για τη μετανάστευση» με τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, το Μαλί και τη Σενεγάλη.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Federica Mogherini, παρουσίασε στους ηγέτες έναν πρώτο απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές, κρίνοντας πως έχει ήδη υπάρξει «περισσότερη πρόοδος μέσα στους τελευταίους μήνες απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια».
Όπως αναφέρεται, οι Βρυξέλλες αναμένουν από την κ.Mogherini να τους παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο 2016, «τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε όρους αφίξεων και επαναπατρισμών».
«Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, ιδιαίτερα από την Αφρική, και να βελτιωθεί ο δείκτης των επιστροφών" τους στις πατρίδες τους, σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου.
Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί όλα τα όργανα και τα κατάλληλα εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και το εμπόριο», υποστηρίζεται στο προσχέδιο.
«Οι συμφωνίες αυτές θα είναι αμοιβαία επωφελείς για την ΕΕ και τα αφρικανικά κράτη, συμβάλλοντας ιδίως να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για τους πολίτες τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η μετανάστευση να αποτελεί τη μοναδική τους προοπτική
Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να είναι έτοιμες προς υπογραφή πριν από την άνοιξη, την περίοδο που ξαναρχίσουν οι επικίνδυνες προσπάθειες διάπλου της Μεσογείου μετά το χειμώνα», απαντά η Ευρωπαία αξιωματούχος.
Επίσξς, εξίσου σημαντικό είναι και το ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί η έκκληση προς τα μέλη να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις» των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης