Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Η ελληνική οικονομία μπορεί να δεχθεί μια ανέλπιστη ώθηση - Ο ρόλος του προσφυγικού

Bloomberg: Η ελληνική οικονομία μπορεί να δεχθεί μια ανέλπιστη ώθηση - Ο ρόλος του προσφυγικού
Υπερβολικές οι ανησυχίες για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διαχειριστεί το βάρος του προσφυγικού είναι υπερβολικές» λέει στο Bloomberg, η Σοφία Θεοδωροπούλου του European Trade Union Institute
Η προσφυγική κρίση μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, με αφορμή τη σημερινή (20/10/2016) Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρεται αν και κάποιοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες μπορεί να υποστηρίξουν ότι οι οικονομίες τους δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος παροχής βοήθειας προς τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμος και τις διώξεις, η Ελλάδα οφείλει να μην είναι μία εξ αυτών.
Εξάλλου, η άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων μπορεί στην πραγματικότητα να δίνει στη χώρα μία μικρή βραχυπρόθεσμη οικονομική ώθηση.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί ως τώρα για την παροχή στέγης, διατροφής και υποστήριξης των μεταναστών και των αιτούντων ασύλου, σε μία περίοδο που οι κρατικές δαπάνες έχουν δεχθεί μεγάλες περικοπές.



Χιλιάδες προσωπικού, από κοινωνικούς λειτουργούς έως μηχανικούς, τόσο από διεθνείς όσο και από μη κυβερνητικούς Οργανισμούς, καθώς επίσης και τοπικοί εργολάβοι, έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν την γιγαντιαία προσπάθεια φιλοξενίας 60.000 και πλέον ανθρώπων που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του περασμένου Απριλίου (2016) ο αντίκτυπος αυτής της προσπάθειας στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φτάσει στο 0,3%.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα έχοντας κερδίσει την εξαίρεση των δαπανών για το προσφυγικό στους δημοσιονομικούς στόχους, φαίνεται πιθανότερο τώρα το θετικό σενάριο να υλοποιηθεί.
Η Κομισιόν λέει ότι έχει εγκρίνει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που συνδέονται με την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα φέτος (2016).
Αν και το νούμερο δεν φαίνεται πολύ μεγάλο, η καταναλωτική τόνωση έρχεται την ώρα που τα χρήματα στην Ελλάδα είναι τόσο λίγα.
Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά οι δαπάνες για επενδύσεις που χρηματοδοτούνται απ' τα κρατικά Ταμεία περιορίζονται μόλις στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.



Και με δεδομένο ότι η Κομισιόν προβλέπει οικονομική ύφεση 0,3% για το 2016, η ώθηση από τις δαπάνες για το προσφυγικό και η ζήτηση που συνδέεται με αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά για το πως θα κλείσει η φετινή χρονιά.
H επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογούμενους από το προσφυγικό φέτος αναμένεται να φθάσει τα 54 εκατ. ευρώ, περίπου το 0,03% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.
«Οι ανησυχίες για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διαχειριστεί την επιβάρυνση των προσφύγων πιθανόν να αποδειχθούν υπερβολικές», λέει η Σοφία Θεοδωροπούλου, αναλύτρια του European Trade Union Institute.
«Όσο είναι εξασφαλισμένα κεφάλαια από την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την κάλυψη του κόστους φιλοξενίας προσφύγων, το επιπρόσθετο κόστος για τις δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να καλυφτεί και στην πραγματικότητα νέο προσωπικό μπορεί να προσληφθεί και ως εκ τούτου να υπάρξει μικρή ώθηση και στην ελληνική οικονομία», λέει η ίδια.



Εάν αυτά είναι καλά νέα σε μία περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει τα χρηματοοικονομικά της σε τροχιά και ικανοποιημένους τους δανειστές της, υπάρχει και κάτι ακόμα: Οι ανησυχίες ότι η προσφυγική κρίση τρομάζει τους ξένους τουρίστες επίσης αποδείχθηκαν υπερβολικές.
Οι στόχοι για τον φετινό (2016) τουρισμό φαίνεται ότι επιτυγχάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης