Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα σοβαρή εμπλοκή - Το ΤΣMΕΔΕ που ελέγχει το 56,25% της Attica bank θα ψηφίσει τελικά τον Θ. Πανταλάκη για CEO;

tags :
Νέα σοβαρή εμπλοκή - Το ΤΣMΕΔΕ που ελέγχει το 56,25% της Attica bank θα ψηφίσει τελικά τον Θ. Πανταλάκη για CEO;
Επανέρχεται εκ νέου στο προσκήνιο η πιθανότητα επιτρόπου στην Attica bank λόγω της διοικητικής κρίσης

(upd)Έντονες πιέσεις να υπερψηφίσει την επιλογή του Θεόδωρου Πανταλάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Attica Bank δέχεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ.
Έτσι, ενώ αρχικά είχε εμφανιστεί ως δεδομένο πως το ΤΣΜΕΔΕ θα καταψήφιζε τον Θ. Πανταλάκη, πλέον η απόφασή του, που θα κρίνει και το διοικητικό μέλλον της Attica Bank, βρίσκεται στον αέρα.
Σημειώνεται πως το ΤΣΜΕΔ, που κατέχει το 56,25% των μετοχών της τράπεζας, μπορεί με την ψήφο του να εμποδίσει την τοποθέτηση του νέου CEO, κάτι που θα επανέφερε τον κίνδυνο τοποθέτησης επιτρόπου στην Attica Bank.
Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση στην Attica Bank για το ζήτημα της διοίκησης, οπότε και θα φανεί τελικά η στάση που θα τηρήσει το ΤΣΜΕΔΕ.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το BankingNews.gr: 

Νέα σοβαρή εμπλοκή ανακύπτει στην Attica bank καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 56,25% το ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών θα καταψηφίσει για CEO για διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεόδωρο Πανταλάκη.

Να σημειωθεί ότι αύριο 20 Σεπτεμβρίου του 2016 έχει προγραμματιστεί η επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Attica bank για να εγκρίνει το νέο διοικητικό σχήμα με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη... το οποίο και το ΤΣΜΕΔΕ προωθούσε για διευθύνοντα σύμβουλο...  και για νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεόδωρο Πανταλάκη τον πρώην διοικητή της Αγροτικής τράπεζας.
Στην αυριανή 20/9 Γενική Συνέλευση της Attica bank θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η θέση που θα πάρει ο Κωνσταντίνος Μακέδος ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το σήριαλ της Attica bank δεν θα έχει καλό τέλος και ο κίνδυνος να τοποθετηθεί επίτροπος στην Attica bank είναι πολύ μεγάλος.
Με βάση ορισμένες πηγές το ΤΣΜΕΔΕ επικαλείται το ηθικό ζήτημα των 8 εκατ αλλά και άλλα ζητήματα και δεν αποδέχεται για CEO τον Θεόδωρο Πανταλάκη.
Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ο βασικός μέτοχος της Attica bank με ποσοστό 56,25% περίπου.
Η νέα αυτή σημαντική εξέλιξη περιπλέκει την όλη διαδικασία προσδιορισμού της διοικητικής δομής της τράπεζας.
Η όλη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί είναι απαράδεκτη.
Κατά τρόπο προσβητικό στην κοινή λογική, στην Attica bank δεν μπορούν να διορίζονται οι διοικήσεις αλλά να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη και διαφανέστατη.

Ποια είναι τα νέα στοιχεία;

Α)Το πραγματικό κεφαλαιακό έλλειμμα της Attica bank προσεγγίζει τα 300 εκατ ευρώ και δομείται ως εξής
69 εκατ από την τρύπα που ελέγχου του SSM
70 εκατ από ομολογιακό που δεν έχει καλυφθεί
100 εκατ από προνομιούχες μετοχές που πρέπει να επιστραφούν σε επόμενη φάση
60 εκατ πρόσθετα κεφάλαια για νέα προβληματικά δάνεια
Αν διεξαχθεί νέο AQR στην Attica bank είναι προφανές ότι θα αναδείξει νέες μεγάλες ζημίες από προβληματικά δάνεια.

Β)Το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank έχει αποτύχει καθώς το 60% των δανείων της τράπεζας είναι μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα που αποτελεί τον χειρότερο δείκτη στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Γ) Αν δει κανείς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της τράπεζας από το 2000 έως το 2016 δηλαδή 16 χρόνια οι επιδόσεις είναι δραματικές.  
Το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών επένδυσε 760 εκατ διαχρονικά στις ΑΜΚ και η αξία αυτής της επένδυσης είναι 65 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας,
2004 κέρδη +6,26 εκατ ευρώ
2005 ζημίες -9,88 εκατ
2006 κέρδη +873 χιλ
2007 κέρδη +20,8 εκατ
2008 κέρδη +12,6 εκατ
2009 κέρδη +5,6 εκατ
2010 ζημίες -5,7 εκατ
2011 ζημίες -249 εκατ
2012 ζημίες -181 εκατ
2013 ζημίες -112 εκατ
2014 ζημίες – 49,9 εκατ.
2015 ζημίες -349 εκατ
2106 α΄ τρίμηνο κέρδη +2,53 εκατ.
Ποια είναι η σωρευτική ζημία περίπου 910 εκατ ευρώ αυτό ονομάζεται καταστροφή.


Δ)Για την Attica bank υπάρχει μόνο μια λύση να προχωρήσει άμεσα μια διαδικασία εξυγίανσης και εν συνεχεία να πωληθεί σε μια συστημική τράπεζα.
Όμως η νέα διοίκηση ή ο επίτροπος που θα διοριστεί στην Attica bank δεν μπορεί να είναι ούτε ο Ρουμελιώτης ούτε ο Πανταλάκης καθώς υπάρχουν μείζονος σημασίας ηθικά ζητήματα.
Ο Ρουμελιώτης γιατί αρχικά απορρίφθηκε από την ΤτΕ και ο Πανταλάκης γιατί επιβαρύνεται με την παλαιά υπόθεση μεταφοράς 8 εκατ στο εξωτερικό.
Το θέμα ήταν ηθικό καθώς τότε ήταν διοικητής της Αγροτικής τράπεζας.
Δεν μπορεί η ηθική να εξαντλείται στην Πουσκούρη που ήταν προσωρινή πρόεδρος για το 1 εκατ μη εξυπηρετούμενο δάνειο και για τα 8 εκατ του Πανταλάκη όλοι να κωφεύουν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης