Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η συμφωνία «Privacy Shield» περί μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων στις ΗΠΑ

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η συμφωνία «Privacy Shield» περί μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων στις ΗΠΑ
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να καταστούν μέρος της «Ασπίδας Ιδιωτικότητας» από την 1η Αυγούστου 2016
Εγκρίθηκε επισήμως από την Ε.Ε. την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 η νέα συμφωνία διαμεταγωγής εμπορικών ψηφιακών δεδομένων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ με τρόπο που να προστατεύει την ιδιωτικότητα των δεδομένων αυτών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδος Wall Street Journal (WSJ), οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να καταστούν μέρος της νέας συμφωνίας - που ονομάστηκε «Privacy Shield» (Ασπίδα Ιδιωτικότητας) - από την 1η Αυγούστου.
Η συμφωνία ενεκρίθη οριστικά από τις ευρωπαϊκές αρχές, ανοίγοντας τον δρόμο στη μεταφορά επιχειρηματικών ψηφιακών δεδομένων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ - στο πλαίσιο χρήσης αμερικανικών υπηρεσιών - με βελτιωμένους όρους προστασίας τους όσο αυτά θα βρίσκονται αποθηκευμένα σε αμερικανικούς εξυπηρετητές (servers).
Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ε.Ε., θέλουν πάσει θυσία να αποφύγουν η νέα συμφωνία να έχει την τύχη της προηγούμενης - που ονομαζόταν «Safe Harbor» (Ασφαλής Λιμένας) - η οποία απορρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω ανησυχιών για μαζική επιχειρηματική κατασκοπεία των ευρωπαϊκών δεδομένων από τις αμερικανικές αρχές.
Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία ολοκληρώθηκαν στο τέλος Ιουνίου του 2016, μόνον μετά την παροχή αναλυτικών διευκρινίσεων από την πλευρά των ΗΠΑ για τις περιστάσεις υπό τις οποίες συγκεντρώνονται μαζικά ψηφιακά δεδομένα για λόγους εθνικής ασφαλείας, καθώς και γραπτών δεσμεύσεων ότι δεν θα διεξάγεται μαζική επιχειρηματική κατασκοπεία.
Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, καθιερώνεται θέση Αμερικανού διαμεσολαβητού παραπόνων από την ευρωπαϊκή πλευρά για τις μεθόδους παρακολούθησης των αμερικανικών αρχών, ο οποίος θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος και να αναφέρεται απ' ευθείας μόνον στον εκάστοτε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Επίσης, θεσμοθετείται ετήσια επιθεώρηση του μηχανισμού μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων από ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές εμπορίου και προστασίας δεδομένων, με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης