Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Η Fed προειδοποιεί - Όλο και περισσότερο, οι μετοχές μοιάζουν ακριβές

Business Insider: Η Fed προειδοποιεί - Όλο και περισσότερο, οι μετοχές μοιάζουν ακριβές
Το μελλοντικό P/E των μετοχών έχει αυξηθεί σε επίπεδα πολύ πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών
Η Fed πιστεύει ότι η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται όλο και περισσότερο ότι βρίσκεται σε επίπεδα που μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβή, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Business Insider.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Janet Yellen, στην αμερικανική Γερουσία σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου, όπου και παρουσίασε την εξαμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής, ανέκυψε μια ανησυχητική τάση για την πορεία των τιμών των μετοχών.
Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρονται τα εξής:
«Το μελλοντικό P/E των μετοχών έχει αυξηθεί σε επίπεδα πολύ πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν φαίνεται να είναι ακριβές, σε σχέση με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, οι τιμές των μετοχών είναι ευάλωτες στην αύξηση των premium σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, ειδικά αν μια αναστροφή δεν υποκινηθεί από θετικές ειδήσεις για την οικονομική ανάπτυξη».
Με άλλα λόγια, το P/E για τις μετοχές μοιάζει να είναι λίγο υψηλό.
Το P/E/ είναι το βασικό μέτρο της τιμής του S&P 500 διαιρούμενο με τα κέρδη των 500 εταιρειών που απαρτίζουν το δείκτη.
Το μέσο P/E από το 1960 είναι περίπου 16 φορές τα κέρδη.
Το τρέχον P/E για τον S&P 500 ήταν την Παρασκευή 17 Ιουνίου λίγο κάτω από τις 24 φορές.

pe ratio COTD

Πάντως, επειδή οι μετοχές είναι ακριβές δε σημαίνει απαραίτητα και ότι θα πέσουν, καθώς η έκθεση επισημαίνει ότι εξακολουθούν να φαίνονται ελκυστικές σε σύγκριση με τις ολοένα φθίνουσες αποδόσεις των ομολόγων.
Αλλά η ανησυχία που εκφράζεται στην έκθεση είναι ότι εάν τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα δείξουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σε ιστορικά επίπεδα.
Οι μετοχές είναι ένα περιουσιακό στοιχείο με μελλοντικό ορίζοντα, οπότε αν οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο υποτονικές, είναι πιθανό οι τιμές, και κατ' επέκταση το P/E, να μειωθεί.
Και ενώ η Yellen και η Fed είναι συγκρατημένα αισιόδοξες για το μέλλον της οικονομίας και δεν πιστεύουν ότι μια κάμψη είναι πιθανή, αυτή η προειδοποίηση δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης