Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φίλιππος Βρυώνης: Ο «βασιλιάς» της υπαίθριας διαφήμισης που διεκδικεί τηλεοπτική άδεια

tags :
Φίλιππος Βρυώνης: Ο «βασιλιάς» της υπαίθριας διαφήμισης που διεκδικεί τηλεοπτική άδεια
H αδιόρατη και πολυδαίδαλη συμμετοχή του σε τηλεοπτικά κανάλια και  η αδυναμία του ΕΣΡ
Ο Φίλιππος Βρυώνης μεσουρανούσε επί χρόνια ως ο «βασιλιάς» της υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα.
Μέχρι το 2010 ήταν ο μεγαλομέτοχος της πασίγνωστης εταιρείας «Άλμα Ατέρμων», η οποία κατείχε το μερίδιο του λέοντος στην Ελληνική αγορά υπαίθριας διαφήμισης με ποσοστό 65%.
Όμως, από το 2007 ουσιαστικά και από το 2010 επίσημα ο Βρυώνης αποχώρησε, τουλάχιστον εμφανώς, από τον κλάδο της υπαίθριας διαφήμισης εκχωρώντας το σύνολο της δραστηριότητάς του στον τομέα αυτό, έναντι αδράς και εν μέρει μη φορολογηθείσας αμοιβής όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, προς τον ελβετικό κολοσσό, την εταιρεία Affichage.
Λίγο καιρό μετά από την συμφωνία με το Βρυώνη η Affichage, ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα απάτης από τον Βρυώνη. Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και αναμένεται η ολοκλήρωση της κακουργηματικής ανάκρισης που διενεργείται να αποδώσει καρπούς, καθώς μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί και το άνοιγμά τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.
Αυτά που δεν είναι γνωστά και αποτελούν πραγματικό γρίφο για τις αρμόδιες εποπτικές αρχές είναι η δράση του Βρυώνη στην ιδιωτική τηλεόραση.

AB Channel (πρώην Extra Channel 3)

Παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ βοούσαν ουδέποτε διαψεύστηκε πως ο κ. Βρυώνης ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού περιφερειακής εμβέλειας «EXTRA Channel 3».
Ο σταθμός ανήκε στην εταιρεία «ΕΞΤΡΑ ΚΟΜΜΙΟΥΝΙΚΕΪΣΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΤΖΙ Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεόρασης», η οποία μετονομάστηκε σε «EXCOM ΚΟΜΜΙΟΥΝΙΚΕΪΣΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΤΖΙ Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεόρασης».
Ο τηλεοπτικός σταθμός Extra Channel 3 είχε την έδρα του στο Περιστέρι, στην οδό Τσαλαβούτα 9, το οποίο και μίσθωνε από την εισηγμένη εταιρεία «Εμπορικός Δεσμός Α.Ε.» έναντι μηνιαίου μισθώματος ύψους 50.000 Ευρώ το 2007.
Στην εταιρεία «Εμπορικός Δεσμός Α.Ε.» μετείχε ο Φίλιππος Βρυώνης με ποσοστό 43,4% περίπου μέχρι το 2010, οπότε και μεταβίβασε ποσοστό 38% περίπου στην κυπριακή εταιρεία «NTIESAT Investments Limited», ως εκπρόσωπος της οποίας εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Μπόκολας του Σπυρίδωνος.
Σημειωτέον ότι η NTIESAT Investments Limited με τον Κωνσταντίνο Μπόκολα απέκτησε και το 51% του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού «EXTRA THESSALONIKI» (πρώην «Πανόραμα TV»). Στο μετοχικό κεφάλαιο της «EXCOM» δεν εμφανίστηκε ποτέ να συμμετέχει ο Φίλιππος Βρυώνης.
Αντ’ αυτού μετείχε μέχρι και το 2012 ο Ηλίας Γεωργουλέας με ποσοστό 25%, ο οποίος ήταν και μέτοχος στην «Άλμα Ατέρμων Α.Ε.» και είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τον Βρυώνη, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον ίδιο δικηγόρο, όταν κατατέθηκε το 2010 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών από άλλο μέτοχο για την διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στην «Άλμα Ατέρμων».
Επίσης, στο μετοχικό κεφάλαιο της EXCOM μετείχε μέχρι το 2012 και ο Δημοσθένης Κορδελίδης με ποσοστό 2,5%, ο οποίος μετείχε περιστασιακά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Άλμα Ατέρμων».
Στη συνέχεια ο «EXTRA Channel 3» μετονομάστηκε και «AB Channel».
Στο μετοχικό κεφάλαιο της EXCOΜ μετέχει πλέον με ποσοστό 79,5% η «Acera Publishing Limited», η οποία ανήκει, με τη σειρά της, κατά 100% στην «Isama Enterprises Limited» και φέρεται να ελέγχεται από τον Κωνσταντίνο Μπόκολα.
Το υπόλοιπο 20,5% της «EXCOM» ανήκει και πάλι σε φυσικά πρόσωπα. Ο Κωνσταντίνος Μπόκολας είναι συνεργαζόμενο πρόσωπο με τον Φίλιππο Βρυώνη και φαίνεται ότι μέσω αυτού ο Βρυώνης ελέγχει τον σταθμό, ο οποίος λειτουργεί κατά βάση ως κανάλι τηλεδιαφήμισης αλλά έχει και ενημερωτική ζώνη. Το ίδιο ισχύει και με τον «EXTRA Thessaloniki».

EXTRA CHANNEL (πρώην Zoom, πρώην Βody in Balance, πρώην Shop TV)

O παλιός Bady in Balance» (πρώην «Shop TV» και πρώην  «S-TV») ήταν σταθμός περιφερειακής εμβέλειας και λειτουργούσε σχεδόν αποκλειστικά ως κανάλι τηλεδιαφημίσεων.
Ανήκει στην εταιρεία «ΣΤΑΡ Ελληνική Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.» («ΣΤΑΡ»), η οποία με τη σειρά της ανήκε, μεταξύ άλλων, στον πάλαι ποτέ βουλευτή της «ΔΗΑΝΑ» του Κωστή Στεφανόπουλου, αείμνηστο Θεόδωρο Κατσίκη.
Σε αυτήν μετείχαν όμως και άλλα γνωστά πρόσωπα, όπως ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Χούντας και ο στενός συνεργάτης του Γιάννη Αλαφούζου, Ιωάννης Σπανολιός. Κατά το έτος 2008 ο Κατσίκης αλλά και άλλοι μέτοχοι της «ΣΤΑΡ» μεταβίβασαν σημαντικό μέρος των ποσοστών τους προς την εταιρεία «ΤΗΛΕΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΕ».
Στα μέσα του 2012 η «ΤΗΛΕΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΕ» ο Κ. Χούντας και ο Ι Σπανολιός μεταβίβασαν τα μετοχικά ποσοστά που κατείχαν στην «ΣΤΑΡ»  προς την κυπριακή εταιρεία «KIOPRA Commercial Limited.».
Έτσι, το 2012 μέτοχοι της «ΣΤΑΡ» ήταν η «KIOPRA Commercial Limited» με 78,75% και ο Θόδωρος Κατσίκης με 21,25%. Ως εκπρόσωπος της «KIOPRA Commercial Limited» εμφανίζεται τότε ο Δημήτριος Μπόκολας του Σπυρίδωνος, δηλαδή ο αδελφός του Κωνσταντίνου Μπόκολα, μέσω του οποίου ελέγχεται ο «Extra Channel 3».
Ο Δημήτριος Μπόκολας γίνεται Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΣΤΑΡ».
Για την τηλεοπτική αγορά αλλά και τους ειδικούς των μέσων ενημέρωσης ήταν σαφές ότι πίσω από την «KIOPRA» και τον Δημήτριο Μπόκολα βρισκόταν ο Φίλιππος Βρυώνης.
Η απόκτηση του μετοχικού αυτού πακέτου της «ΣΤΑΡ» έγινε αντί τιμήματος ύψους 1.620.000,00 Ευρώ.
Ο σταθμός άλλαξε όνομα και μετονομάστηκε σε «Ζoom» και το πρόγραμμά του διαμορφώθηκε σε ενημερωτικό με την ενίσχυση από γνωστούς δημοσιογράφους, όπως ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και ο Κώστας Χαρδαβέλλας.
Τόσο ο «Zoom» όσο και ο «Extra Channel 3» είχαν πολλές ομοιότητες τόσο στο πρόγραμμα όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό. Το 2013, σε μια διαφορά που προέκυψε μεταξύ «ΣΤΑΡ» και της χήρας του εκλιπόντος Θεόδωρου Κατσίκη, ο Φίλιππος Βρυώνης υποχρεώθηκε να εγγυηθεί ατομικά για την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων της «ΣΤΑΡ» έναντι της χήρας Κατσίκη.
Ήταν η πρώτη φορά που ο Φίλιππος Βρυώνης εμφανίστηκε να συσχετίζεται επίσημα με την «ΣΤΑΡ». Η συμφωνία του 2013 δεν τηρήθηκε και η χήρα Κατσίκη εξέδωσε Διαταγή Πληρωμής κατά του Βρυώνη.
Αργότερα, το 2015, ο Φίλιππος Βρυώνης, εμφανίστηκε πλέον επίσημα να εκπροσωπεί την «KIOPRA» δηλώνοντας και προς το ΕΣΡ την σχέση αυτή.
Εν τω μεταξύ το «Zoom» άλλαξε και πάλι ονομασία και μετονομάστηκε σε «EXTRA CHANNEL» περιοριζόμενο κυρίως τηλεπωλήσεις.

«EPSILON TV» (πρώην 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM)

Η μεγάλη εμφάνιση του Φίλιππου Βρυώνη στο τηλεοπτικό τοπίο έγινε τον Αύγουστο του 2014, όταν η εταιρεία «Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.» που  ανήκε στο Κ.Κ.Ε. και κατείχε τον τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας «902 Τηλεόραση» (πρώην «902 Αριστερά στα FM») μεταβιβάστηκε στην κυπριακή εταιρεία «A-ORIZON MEDIA LTD».
Από την πρώτη στιγμή της μεταβίβασης αυτής σχηματίστηκε η εκτίμηση στους γνώστες των τηλεοπτικών θεμάτων, ότι πίσω από την «A-ORIZON MEDIA LTD» βρίσκεται ο Φίλιππος Βρυώνης.
Το τίμημα που συμφωνήθηκε για τη μεταβίβαση αυτή ήταν  3,7 εκατ. Ευρώ (προκαταβολή 1,5 εκατ. Ευρώ με επιταγή και τα υπόλοιπα  2,2 εκατ. Ευρώ στο βάθος δεκαετίας). Ο ιστορικός «902» μετονομάστηκε σε «Ε-Radio-TV» και στη συνέχεια σε «EPSILON TV»..
Έχει γραφεί (και δεν έχει διαψευστεί), ότι η αντίδικος του Βρυώνη ελβετική εταιρεία Affichage έχει ισχυριστεί ότι το ποσό αυτό προήλθε από χρήματα που εισέπραξε ο Βρυώνης από την ελβετική εταιρεία σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων στην Ελβετία.
Ως εκπρόσωπος της «A-ORIZON MEDIA LTD» εμφανίζεται μεν ένα τρίτο πρόσωπο και όχι οι αδελφοί Μπόκολα, αλλά μια περίεργη σύμπτωση δημιουργεί ενδείξεις ότι πίσω από την εταιρεία βρίσκεται ο Φίλιππος Βρυώνης.
Τόσο η «A-ORIZON MEDIA LTD», όσο και η KIOPRA Commercial Ltd (που απέκτησε το Zoom) όσο και η Ntiesat Investments Ltd  (που απέκτησε τις μετοχές του Βρυώνη από τον «Εμπορικό Δεσμό ΑΕ» και την «Άλμα Ατέρμων ΑΕ») έχουν την έδρα τους στη Λεμεσό Κύπρου επί των οδών Ρήγα Φεραίου και Ανδρέα Ζάκου (γωνία), Χριστίνα Σέντερ (Christina Center), 1ος όροφος, διαμέρισμα 101.
Επίσης τόσο η μεταβίβαση του «Body in Balance» (μετέπειτα Zoom) όσο και η μεταβίβαση του «902» έγιναν ενώπιον της ιδίας Συμβολαιογράφου (με χρονική απόσταση ενός έτους περίπου).
Η ουσιαστική επιβεβαίωση περί ταύτισης συμφερόντων αποτελούσε το γεγονός ότι και οι τρεις σταθμοί (Zoom, Extra Channel 3 και Epsilon TV) είχαν κοινό πρόγραμμα, κοινό προσωπικό και μοιράζονταν και κοινούς χώρους, ενώ η παρουσία του Βρυώνη και των μελών της οικογενείας του αλλά και των έμπιστων προσώπων του ήταν πασιφανής.
Μάλιστα τα Χριστούγεννα του 2013 οι δυο σταθμοί ( Extra Channel 3 και  E) έδιναν από κοινού ευχές στους τηλεθεατές.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τον Ιανουάριο του 2016 σε φαντασμαγορική εκδήλωση που διοργάνωσε το κανάλι «Ε» για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας ο Φίλιππος Βρυώνης και οι κόρες του είχαν τον πρώτο λόγο ως οικοδεσπότες.
Ωστόσο, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόραση (ΕΣΡ) ενέκρινε τελικώς, παρά τη μειοψηφία της τότε Αντιπροέδρου του, Λίνας Αλεξίου τη μεταβίβαση προς την «A-ORIZON MEDIA LTD».
Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι στο εμπιστευτικό έγγραφο που έχει συνταχθεί για το ΕΣΡ από τις νομικές του υπηρεσίες προκύπτει να έχουν γίνει καταθέσεις ποσών στους λογαριασμούς της εταιρίας που ελέγχει τον τηλεοπτικό σταθμό προ της μεταβίβασης του σταθμού από το 2011 (πριν μεταβιβαστεί ο 902) για τις οποίες όμως δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία για τις καταθέσεις μετόχων έναντι αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο δεν προκύπτει από πουθενά να ελέγχθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση ούτε να προβλημάτισε νομικά το ΕΣΡ σχετικά με τις κινήσεις και την προέλευση των κεφαλαίων. Μάλιστα το ΕΣΡ δεν προβληματίστηκε ότι η προκαταβολή για την εξαγορά του σταθμού προς το ΚΚΕ δεν δόθηκε από την A-ORIZON MEDIA LTD αλλά από τη μέτοχο του μετόχου!!!
Τον Νοέμβριο του 2014 μέτοχος της «Άλμα Ατέρμων Α.Ε.», ο οποίος είχε στραφεί αστικά και ποινικά κατά του κ. Βρυώνη και της κόρης του αλλά και άλλων προσώπων που ενεργούσαν συντονισμένα με τον κ. Βρυώνη επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, εξαπάτηση και χειραγώγηση, κατέθεσε καταγγελία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά του ΕΣΡ.
Στην καταγγελία αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι ο Φίλιππος Βρυώνης είναι ο πραγματικός δικαιούχος του «EPSILON TV» αλλά και του «Zoom» και του «Extra Channel 3» και ότι το ΕΣΡ δεν εκπλήρωσε ορθά τα εποπτικά και ελεγκτικά καθήκοντα, αφού παρά το νόμο, το ίδιο πρόσωπο αμέσως ή εμμέσως ασκούσε επιρροή σε τρία κανάλια.
Στην καταγγελία αυτή το ΕΣΡ απήντησε προς την Βουλή ότι «…. δεν υφίσταται κανένα στοιχείο περί συμμετοχής του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη στην ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού εταιρεία».
Η απάντηση αυτή που ήταν ομόφωνη (δηλαδή και με τη σύμφωνη γνώμη της Λίνας Αλεξίου) προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς σε σχετική εμπιστευτική εισήγηση υπηρεσιών του ΕΣΡ εκφράζονταν επιφυλάξεις ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «A-ORIZON MEDIA LTD».
Ως γνωστόν, ο Ν. 3592/2007 επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη συμμετοχή σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και όσον αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς επιτρέπεται η συμμετοχή με ποσοστό έως 100% σε επιχείρηση που κατέχει άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ενός μόνον τηλεοπτικού σταθμού. Τυχόν συμμετοχή σε άλλη επιχείρηση της αυτής μορφής επιτρέπεται, εφόσον δεν υφίσταται έλεγχος αυτής.
Έλεγχος υφίσταται όταν το πρόσωπο που συμμετέχει και σε άλλο ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης της αυτής μορφής, επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο ουσιωδώς τη λήψη αποφάσεων της επιχείρησης σχετικά με τον τρόπο διοίκησης και την εν γένει λειτουργία της.
Ο Φίλιππος Βρυώνης, όμως από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι ενεργώντας είτε απευθείας είτε μέσω παρένθετων προσώπων, ασκεί ουσιώδη επιρροή και ελέγχει και τους τρεις σταθμούς, χωρίς όμως οι εποπτικές αρχές (ΕΣΡ αλλά και Επιτροπή Ανταγωνισμού) να παρεμβαίνουν.

-Μέσα στο περιβάλλον αυτό, ο Φίλιππος Βρυώνης δηλώνει ευθαρσώς ότι θα συμμετέχει στη διαδικασία διαγωνισμού που προκήρυξε η κυβέρνηση για την χορήγηση άδειας ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας, προσφέροντας μάλιστα 35 εκατ. Ευρώ και αξιώνοντας μάλιστα διασφαλίσεις διαφάνειας και σταθερότητας από τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Παπά.
- Το ερώτημα που εγείρεται είναι πως ο Φίλιππος Βρυώνης θα βρει τα 35 εκατ. Ευρώ που δηλώνει ότι θα διαθέσει. Οι εταιρείες στις οποίες συμμετείχε ως μεγαλομέτοχος, δηλαδή η «Άλμα Ατέρμων ΑΕ», η «ΓΕΝΕΡ ΑΕ» και η «Εμπορικός Δεσμός Α.Ε.» και οι θυγατρικές τους έχουν τεράστια χρέη προς το Δημόσιο, ενώ και ο ίδιος είναι μεγαλοφειλέτης του Δημοσίου κι έσπευσε να υπαχθεί μάλιστα στην ρύθμιση των 100 δόσεων.
- Δεν είναι γνωστό αν η ρύθμιση αυτή τηρείται. Γεγονός είναι ότι πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που τον φέρον κατηγορούμενο για οικονομικά κακουργήματα σε διάφορες περιπτώσεις, ενώ ελέγχεται και η πώληση κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος από την τηλεδιαφήμιση των καναλιών του.
- Όμως, και για τον Βρυώνη, ισχύει το τεκμήριο αθωότητας.

Του Νίκου Καρούτζου
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης