Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τα 3 πράγματα που μπορούμε να περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup

FT: Τα 3 πράγματα που μπορούμε να περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης απέχουν από το να δεσμευτούν για επαρκή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που να επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία
Τρία διαφορετικά πράγματα περιμένει από το σημερινό Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016 η βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT):
1. Η Ελλάδα μάλλον θα αποφύγει την χρεοκοπία αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τους FT, τα νέα μέτρα λιτότητας 5,4 δισ. ευρώ που νομοθέτησε η κυβέρνηση θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να λάβει την πρώτη της δόση δανείων από το τέλος του 2015, η αξίας της οποίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 11 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών, 7,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή δανείων προς τους δανειστές, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, σε μεγάλη καθυστέρηση.
2. Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεχιστούν.
Οι FT προβλέπουν, ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα συγκρουστούν με το ΔΝΤ για τη μέθοδο και την έκταση της αναδιάρθρωσης του δυσβάσταχτου χρέους της Ελλάδος, που μεταξύ άλλων φέρεται να ενδιαφέρει την εκλογική πελατεία της Γερμανίας και πολλών άλλων χωρών της Ε.Ε., αλλά και να επηρεάζει τον εκτιμώμενο βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδος με το πρόγραμμα διάσωσης.
3. Το ΔΝΤ δεν θα μείνει ευχαριστημένο.
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ στο εν εξελίξει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος και αυτή του η απαίτηση δεν δείχνει να κάμπτεται, αλλά ούτε και να ικανοποιείται.
Μέρος του συμβιβασμού του σημερινού Eurogroup θα μπορούσε να είναι η εξαγορά των οφειλόμενων δανείων 14,6 δισ. ευρώ της Ελλάδος προς το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Παρά ταύτα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης απέχουν από το να δεσμευτούν για επαρκή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία να επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία στις επόμενες δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης