Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Πολιτική κρίση στην Τουρκία – Τι σημαίνει η αποχώρηση Davutoglu

Bloomberg: Πολιτική κρίση στην Τουρκία – Τι σημαίνει η αποχώρηση Davutoglu
Οι πολιτικές επιπτώσεις, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό και το Κουρδικό ζήτημα
Η φιλοδοξία του τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, να ασκεί ολοένα και περισσότερες εξουσίες οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Ahmet Davutoglu, την Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016, προκαλώντας έντονες διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και απειλώντας με μια περίοδο νέας πολιτικής αναταραχής.
Από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη συνεχή πάλη της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους αυτονομιστές, η αποχώρηση του πρωθυπουργού Davutoglu έχει μεγάλη σημασία.

Πολιτικές επιπτώσεις

Η αποπομπή Davutoglu έρχεται σε μια στιγμή που ο Erdogan εντείνει τις προσπάθειές του να ενισχύσει τον ρόλο του στην προεδρία της χώρας, αναθεωρώντας το Σύνταγμα και ενορχηστρώνοντας ευρεία καταστολή των διαφωνούντων.
Παράλληλα, πιέζει για την άρση ασυλίας ορισμένων Κούρδων βουλευτών προκειμένου να τους απαγγείλει κατηγορίες τρομοκρατίας.
Οι επικριτές του Erdogan τονίζουν ότι πλήττει τη δημοκρατία σε μια χώρα που ο στρατός έχει απομακρύνει τέσσερις εκλεγμένες κυβερνήσεις από το 1960.
Έξι μήνες αφότου το κόμμα AKP, του οποίου είναι συνιδρυτής, κέρδισε εκ νέου την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στις δεύτερες εκλογές που έγιναν πέρυσι, ο τούρκος πρόεδρος είναι πιθανόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε μια προσπάθεια να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα, σημειώνει ο Aykan Erdemir, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών στην Ουάσιγκτον.
«Η αποχώρηση Davutoglu από την πρωθυπουργία αποτελεί κρίσιμη στιγμή στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας, είναι μια ένδειξη της μετάβασης στην εξουσία του ενός», επισημαίνει ο Erdemir, πρώην μέλος της τουρκικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.
Ενώ είναι ασαφές ποιος θα διαδεχθεί τον Davutoglu, είναι απίθανο το κόμμα να επιλέξει έναν ηγέτη ο οποίος θα αντιτίθεται στον Erdogan.

Ασφάλεια

Η βία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των κούρδων αυτονομιστών του PKK έχει ενταθεί στα νοτιοανατολικά της χώρας από τη στιγμή που διακόπηκε πέρυσι η εκεχειρία, με τον Erdogan να θέλει στρατιωτική επίλυση του θέματος και όχι επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο Erdogan, σημειώνεται στο άρθρο του Bloomberg, χωρίς πλέον τον Davutoglu, θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνει ο Nihat Ali Ozcan, αναλυτής στο Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα.
«Η διατήρηση της στρατιωτικής επιλογής έναντι του ΡΚΚ είναι μέρος της στρατηγικής του Erdogan να κερδίσει τους εθνικιστές και τη στήριξή τους για ένα νέο Σύνταγμα και προεδρικό σύστημα», ανέφερε ο Ozcan.

Ε.Ε.

Ο Davutoglu ειδώθηκε ως ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα του προσφυγικού και η αποχώρησή του από την εξουσία έχει προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με το αν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία.
Η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, και ο ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, με δηλώσεις τους χθες, Πέμπτη (5/5) από τη Ρώμη τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί.

Προοπτικές των τουρκικών επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει το κόστος δανεισμού τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς προχωρά στη μετάβαση από το τρέχον σύστημα νομισματικής πολιτικής των τριών βασικών επιτοκίων σε αυτό του ενός.
Συμμετέχοντες στην αγορά πλέον στοιχηματίζουν ότι μελλοντικά θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, με τον πρόεδρο Erdogan να αυξάνει τις πιέσεις στον πρόσφατα ορισθέντα κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Murat Cetinkaya.
«Μια ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Erdogan ίσως να οδηγήσει σε περισσότερες προφορικές απαιτήσεις από την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Capital Economics, William Jackson, προσθέτοντας ότι «αυτό, ωστόσο, θα υπονόμευε τους στόχους της τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανεξαρτησία της».

Αναταραχή στις αγορές

Εν όψει της συνάντησης Davutoglu – Erdogan την Τετάρτη, η τουρκική λίρα υποχώρησε 4% έναντι του δολαρίου, το μεγαλύτερο sell off σε οκτώ χρόνια, εξαιτίας των ανησυχιών ότι η πάλη εξουσιών μεταξύ των δύο ανδρών θα αναζωπύρωνε τις πολιτικές αναταραχές που προκάλεσαν τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα πέρυσι.
Την Πέμπτη, ωστόσο, η λίρα σημείωσε ράλι, με τους επενδυτές μάλιστα να αυξάνουν τα στοιχήματα για τη μεταβλητότητα στο τουρκικό νόμισμα στο 67% αυτή την εβδομάδα, οδηγούμενη στο μεγαλύτερο άλμα από τον Μάιο του 2006.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης