Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem σε CNN: Με πολιτική συμφωνία θα κλείσει η αξιολόγηση στην Ελλάδα, πριν ανακύψει νέο πρόβλημα

Dijsselbloem σε CNN: Με πολιτική συμφωνία θα κλείσει η αξιολόγηση στην Ελλάδα, πριν ανακύψει νέο πρόβλημα
Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν πρόκειται για «πρόγραμμα διάσωσης», αλλά για «πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων»
Συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες βλέπει για την ελληνική αξιολόγηση ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι η ελληνική αξιολόγηση στις προσεχείς εβδομάδες θα κλείσει, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Η αξιολόγηση θα κλείσει προτού προκύψουν αυτά τα προβλήματα, υποστήριξε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν πρόκειται για «πρόγραμμα διάσωσης», αλλά για «πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων», σε τομείς όπως το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό.
Με αφορμή τα Panama Papers, ο Dijsselbloem υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία για τα ζητήματα της φοροαποφυγής και της φορολογίας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Dijsselbloem: Έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους - Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Στη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εάν βεβαίως η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προχώρησε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά από ομιλία του στο Peterson Institute for International Economics, στην Ουάσιγκτον, με θέμα τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες από τους Έλληνες, όπως δήλωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αλλά είναι εφικτός.
Συγκεκριμένα, ο κ. Dijsselbloem, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του έλληνα δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, ανέφερε ότι «το πλαίσιο πάνω στο οποίο συζητάμε με την Ελλάδα είναι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015.
Πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί».
Τόνισε δε ότι «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».
Σχετικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «δεν θα πάρουμε κάποια επίσημη απόφαση για την Ελλάδα εδώ (στην Ουάσινγκτον).
Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup».
Σχετικά με τα προωθούμενα νομοσχέδια από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Dijsselbloem υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις.
Οι θεσμοί είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις».
Τέλος, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι «η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών παραμένει αδύναμη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης