Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moscovici (Le Monde): Δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα μέτρα πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί - Αναγκαίο το ΔΝΤ

Moscovici (Le Monde): Δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα μέτρα πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί - Αναγκαίο το ΔΝΤ
Στόχος να μην αποδυναμωθεί η κοινωνική - οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα - Πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία
«Όσον αφορά στην Ελλάδα, έχει επιτευχθεί πρόοδος στον φόρο εισοδήματος, στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για συμφωνία, υποστηρίζει στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, στο πλαίσιο γενικότερης συνέντευξής του για την ΕΕ, ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici.
«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη παράμετροι διαφωνίας και ότι στην Ουάσινγκτον (σ.σ. εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ) θα υπάρχει η ευκαιρία να γίνουν σχετικές συζητήσεις τόσο όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και ως προς το θέμα του χρέους.
Τα δύο αυτά ζητήματα είναι συνδεδεμένα: όσο πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις γίνουν, τόσο λιγότερο χρειάζεται ελάφρυνση χρέους» αναφέρει.
Το ερώτημα, όπως υποστηρίζει, αν μπορούμε και αν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ακόμη σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, όπως πχ η περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Η αίσθηση της Κομισιόν, σημειώνει ο Επίτροπος, είναι ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο οικονομικής βιωσιμότητας, από το οποίο σήμερα δεν απέχει πολύ η Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα να σεβαστούμε και ένα στοιχειώδες επίπεδο κοινωνικής σταθερότητας.
Και υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν δεν θα ζητήσει από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθεια που θα απειλήσουν να αποδυναμώσουν το οικονομικό οικοδόμηση και την ελληνική κοινωνία πέραν του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015.
Σε ερώτηση της εφημερίδας κατά πόσο είναι δημιουργική η θέση του ΔΝΤ το οποίο ζητά επιπλέον μεταρρυθμίσεις, ο Pierre Moscovici απαντά:
«Έχουμε ανάγκη το ΔΝΤ, ήταν ένας από τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο και υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2015.
Αρνούμαι να εξετάσω την ιδέα ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τακτικά παιχνίδια ή πολιτικά.
Οι θεσμοί (οι δανειστές) οφείλουν να εργάζονται από κοινού στη βάση στόχων, δεν είναι θέμα να κερδίσει κανείς χρόνο ούτε να εξωθήσει κανείς την Ελλάδα στο ένα ή στο άλλο.
Τέλος, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν σήμερα τεχνικές διαφορές όσον αφορά στην ικανότητα της Ελλάδας, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, να πετύχει την οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν είμαστε μακριά από το συγκεκριμένο σημείο ενώ το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη.
Ελπίζω ότι θα υπάρξει προσέγγιση απόψεων και πιστεύω ότι θα γίνει όταν θα έχουμε και τα στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα.
Επίσης, συμμεριζόμαστε το στόχο της ελάφρυνσης του χρέους, από τη στιγμή που έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις».
Ο Επίτροπος Οικονομικών ρωτήθηκε από την εφημερίδα και για το τι γνώμη έχει για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ψήφιση νομοσχεδίων χωρίς να περιμένει την τελική γνώμη των δανειστών.
Υποστήριξε ότι πρέπει όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμες και ότι η Κομισιόν θα κάνει τον ενδιάμεσο.
«Πρέπει να κρατήσουμε μια ξεκάθαρη γραμμή, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση.
Ο στόχος να το πετύχουμε μέχρι τα τέλη Απριλίου μου φαίνεται εφικτός με λίγη καλή θέληση και δουλειά.
Πρέπει να αποφύγουμε να αναπαράξουμε το δραματικό σενάριο του περασμένου χρόνου και να ξαναρχίσει η συζήτηση για Grexit: είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε» καταλήγει ο P. Moscovici.

Πρώτη ενημέρωση 21:12 12 Απριλίου του 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης